Министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на
Коментари Харесай

Петкова: За България ядрената енергия играе важна роля за националната и европейската енергийна сигурност

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова  Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 година Магистър по организира телефонен диалог с генералния шеф на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Уилям Магууд. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„ За България нуклеарната сила играе значима роля за обезпечаване на националната, районната и европейската енергийна сигурност “, акцентира министър Петкова.

По думите ѝ през миналите повече от четири десетилетия АЕЦ „ Козлодуй “ е стожер на българската енергетика, осигуряващ повече от 30% от националното произвеждане на електрическа енергия.

Министър Петкова срещна господин Магууд с процедурата за реализация на АЕЦ „ Белене “, наблягайки, че българската страна преглежда плана като дълготрайно решение за обезпечаване на чиста и надеждна сила на налични цени и за гарантиране сигурността на енергийните доставки в целия район.

Бъдещото участие на Република България в Агенцията за нуклеарна сила от 1 януари 2021 Г. също бе измежду обсъжданите тематики по време на диалога. Решение за това бе взето от българското държавно управление в края на 2019 година Към момента разглеждането на българската кандидатура е завършило и всички страни членки на Агенцията са подкрепили България. Предстои Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз също да вземе решение.

Министър Петкова и Уилям Магууд разискаха и плана за основаване на районна самодейност за нуклеарен прогрес в границите на АЯЕ. Проектът има за цел да сплоти страните от района на Централна и Източна Европа, заинтригувани от развиването на нуклеарната сила за мирни цели.

Очертани са четири предпочитани области на бъдещо съдействие в границите на самодейността – разбор и развиване на дълготрайната енергийна надеждност, ръководство на радиоактивни боклуци, ефикасна връзка с обществеността и развиване на инфраструктурата и образованието за нововъведения. България демонстрира интерес за присъединяване в последните три от тях, осведоми министър Петкова.

Господин Магууд показа настоящата обстановка по повод безвредната употреба на атомните централи по света и по какъв начин нуклеарният бранш се показва по време на рецесията с Коронавирус 19. През последните месеци АЯЕ направила изследване за това измежду държавите-членки. Изводът е, че атомните електроцентрали са извънредно благонадежден и постоянен източник на сила.

Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) е конструкция в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване със седалище гр. Париж, Франция. Тя има за цел да подкрепя съдействието сред страните – членки за високи достижения в региона на нуклеарната сигурност, технологиите, науката, околната среда и правото.

В организацията членуват 33 страни, в това число стратегически сътрудници (Китай, Индия), които оперират съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света. Към момента организацията работи по 22 интернационалните плана, в това число със страни, които не членуват в нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР