Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята купувачката на българския бизнес

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята купувачката на българския бизнес
Коментари Харесай

Според енергийния министър Гинка Върбакова била интелигентен и почтен човек


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова счита купувачката на българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова за образован и честен човек. Това стана ясно в събота от думите на Петкова пред бТВ.

Тя подаде оставка по съвет на премиера Бойко Борисов ден откакто след като стана ясно, че до неотдавна незнайната компания „ Инерком”, чийто притежател е Гинка Върбакова, купува активите на ЧЕЗ в България. Причината за оставката беше нейното другарство с Върбакова. Коалиционните сътрудници в държавното управление обаче взеха решение тази седмица, че няма да одобряват оставката й.

Петкова изясни, че с Гинка Върбакова и брачна половинка й я срещнал неин прочут, който по-късно станал кум на двойката. Върбакова е приключила филология, а брачният партньор й – нуклеарна енергетика, изясни енергийния министър. Петкова твърди, че общ бизнес с Върбакова няма. Тя посочи, че в никакъв случай не се е занимавала с бизнес.

В отговор на обвиняванията на Румен Овчаров от Българска социалистическа партия тя го посъветва да прочете държавната тактика от 2003 година за продажбата на ЕРП-тата, която е 2017 страници. Вчера Овчаров сподели, че съгласно него има явна сделка с българската страна в договорката за ЧЕЗ, цената на активите на компанията у нас е повишена 1.5 пъти.

ЧЕЗ стартира да изследва опцията България да взе участие в покупката на електроразпределителното сдружение, оповестиха от компанията през вчерашния ден. Според " Инерком " резултат може да има до няколко седмици.

Още идната седмица екип от юристи и експерти ще бъде осведомен с тематиката, с цел да реши дали възможното приобщаване на българската страна ще опонира на законите както в Чехия, по този начин и в България. Основна спънка е арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. От ЧЕЗ са безапелационни, че не желаят да губят пари по него.

Пред бТВ Петкова опроверга и изказванието на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „ Белене” не е се съхранява като хората и посочи, че методът на предпазване е тестван и утвърден от Агенцията за нуклеарно контролиране. Тя дефинира думите на Овчаров като спекулации.

На въпроса остава ли министър на енергетиката, тя отговори: Благодаря на премиера, ГЕРБ и коалиционнните сътрудници за доверието. Това ме задължава извънредно доста.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР