Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми
Коментари Харесай

Високо напрежение около цената на тока

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова счита, че в бранша проблеми няма.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Енергийният върколак на Европа

България е най-енергийно интензивна и най-замърсяваща в Европейски Съюз
5 яну 2018
Нова санкция за ЧЕЗ от Комисия за защита на конкуренцията

Разпределителното сдружение е упрекнато в корист с господстващо състояние
5 яну 2018
Без предварителни информации към Фонд " Сигурност на електроенергийната система "
3 яну 2018
Цената на балансиращата сила се обвързва с борсовата

Пределната стойност ще бъде 2.5 пъти по-висока от цената за базов товар в сегмента " Ден напред "
3 яну 2018 Енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли обвиняванията на бизнеса, че държавната енергетика се ръководи неприятно и изрично отхвърли изказванията, че цената на електрическата сила за битовите консуматори ще се увеличи сензитивно. Изявлението й пристигна, откакто Асоциацията на организациите на българските работодатели неколкократно алармира, че търговците на ток оферират на бизнеса контракти за доставка през февруари с цени от 110-125 лева на МВТч, в случай, че на контролирания пазар цената е 76 лева на МВТч.

Според Петкова, в случай че работодателите имат подозрение в метода на образуване на свободните цени и подозират търговците на електрическа енергия в сделки, то би трябвало да сезират Комисията за защита на конкуренцията, която само може да наблюдава развиването на цената по цялата верига.

Междувременно АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ към този момент оповестиха, че приготвят сигнал до антимонополния орган, в който ще изискат инспекция на търговци за картелно съглашение, както и за използване на нелоялни практики. Такава инспекция обаче няма по какъв начин да завърши бързо и по всяка възможност на компаниите ще им се наложи да заплащат по новите цени. По тази причина те също по този начин приготвят митинги в края на месеца.

Какъв е казусът?

Още от края на предходната година работодателските организации сигнализират, че следва фрапантно повишение на цената на електрическата енергия, която те използват. Като причина се акцентират по-високите цени, които им оферират търговците на ток. Синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа " също споделят терзанията на бизнеса, че има напрежение на енергийния пазар.

" Ако предлаганите цени от 110-125 лева за МВч се одобряват за референтни, Комисията за енергийно и водно контролиране ще би трябвало да усили цената на силата и за контролирания пазар на 85-100 лева, според от това какво ще се случи до 1 юли ", предвижда ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му, в случай че настоящето положение се резервира, цената за бита ще се увеличи с 15-30 %.

Според министър Петкова обаче връзка сред свободния и контролирания пазар на електричество няма. " Цената на свободния пазар се дефинира от правилото на търсенето и предлагането, а на контролирания – единствено от КЕВР и тя не може да се трансформира ", напомни енергийният министър. По нейна информация от началото на тази година няма задоволително търсене на електрическа енергия и предлаганите от държавните сдружения количества даже остават непродадени. Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е оповестил на борсата 89 хиляди мегаватчаса и са продадени единствено 78 хиляди мегаватчаса, НЕК пък е предложил 146 хиляди мегаватчаса, а са купени единствено 39 хиляди мегаватчаса. Средните цени за доставки през цялата 2018 година били сред 75 и 80 лева за мегаватчас. Подобни са и равнищата при покупко-продажбите на платформите на Българската самостоятелна енергийна борса. " Сами виждате, че цени от над 100 лева за МВч няма ", съобщи Петкова.

Енергетиката е в положително положение

Министър Петкова обърна внимание и на положителните финансови индикатори на държавните енергийни сдружения. По думите й наличността по сметките им се е нараснала доста за последните три години - в края на 2014 година сумата е била 397 млн. лв., а в този момент е над 1.4 милиарда лв.. БЕХ бил на загуба 247 млн. лв. в края на 2014 година, а в този момент, по предварителни данни, ще е на облага. Имало възможност и НЕК да завърши 2017-а с позитивен финансов резултат. Единствено Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще бъде на загуба, най-много поради разноските за нездравословните излъчвания, които надвишават 160 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР