Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че днешният протест пред

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че днешният протест пред ...

Министърът омаловажи протеста на малките зелени централи, били свръхсубсидирани.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че днешният протест пред Министерския съвет на малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници е неаргументиран, а те са свръхсубсидирани.

По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. Тя беше направена след като се оказа, че изграждането на "зелени" централи е било субсидирано по Програмата за развитие на селските райони, а отделно им е определена преференциална цена, по която произведеният от тях ток да се изкупува. Така този тип производители са свръх субсидирани, коментира министър Петкова днес, цитирана от БТА.

По думите й двойното финансиране е установено при одит от Европейската сметна палата, която е указала то да бъде премахнато. Конституционният съд също потвърдил, че промяната е закономерна. Така този тип производители на ток са получи цена, която съответства на извършените разходи, добави Петкова.

"Този протест е абсолютно неаргументиран и това са теми, които ние сме обсъждали и се надявам колегите да си припомнят какво сме разговаряли през годините и как са се развили събитията", завърши министърът.

Според протестиращите от Съюза на обединените производители на зелена енергия изменението на закона от 2015 г. се прилага неправилно спрямо само на 274 малки фирми с общ дял от 0.0008% от общото енергийно производство. Те твърдят, че са им наложени непосилни изкупни цени в пъти под себестойността, и част от колегите им вече фалират. Едновременно с това големи производители продължават да получават подпомагане по различни схеми (от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, фонд "Козлодуй", Европейската банка за възстановяване и развитие, програма "Енергийна Ефективност" на Европейската инвестиционна банка, програма "Феникс" и други), но спрямо тях законът не се прилагал.

"Към тези едромащабни ВЕИ законът не се прилага. В резултат на умишлената грешка на институциите, българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса "задължения за обществото" и завишена цена на ел. енергията", се казва в становището на организацията.

Малките производители изтъкват също така, че получените от тях субсидии по Програмата за развитие на селските райони са "за разкриване на работни места", а не "за изграждане на ВЕИ".

Източник: dnevnik.bg