Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че днешният протест пред

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че днешният протест пред
Коментари Харесай

Министърът омаловажи протеста на малките зелени централи, били свръхсубсидирани

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова счита, че днешният митинг пред Министерския съвет на дребни производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници е неаргументиран, а те са свръхсубсидирани.

По думите й протестиращите имат искания към смяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 година Тя беше направена откакто се оказа, че построяването на " зелени " централи е било субсидирано по Програмата за развиване на селските региони, а настрана им е избрана преференциална цена, по която създаденият от тях ток да се изкупува. Така този вид производители са свръх субсидирани, разяснява министър Петкова през днешния ден, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й двойното финансиране е открито при одит от Европейската счете палата, която е указала то да бъде отстранено. Конституционният съд също удостоверил, че смяната е закономерна. Така този вид производители на ток са получи цена, която подхожда на осъществените разноски, добави Петкова.

" Този митинг е безусловно неаргументиран и това са тематики, които ние сме обсъждали и се надявам сътрудниците да си напомнят какво сме разговаряли през годините и по какъв начин са се развили събитията ", приключи министърът.

Според протестиращите от Съюза на обединените производители на зелена сила изменението на закона от 2015 година се ползва погрешно по отношение на единствено на 274 дребни компании с общ дял от 0.0008% от общото енергийно произвеждане. Те настояват, че са им наложени непостижими изкупни цени в пъти под себестойността, и част от сътрудниците им към този момент банкрутират. Едновременно с това огромни производители не престават да получават подкрепяне по разнообразни схеми (от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, фонд " Козлодуй ", Европейската банка за възобновяване и развиване, стратегия " Енергийна Ефективност " на Европейската капиталова банка, стратегия " Феникс " и други), само че по отношение на тях законът не се ползвал.

" Към тези едромащабни ВЕИ законът не се ползва. В резултат на умишлената неточност на институциите, българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса " отговорности за обществото " и повишена цена на ел. силата ", се споделя в мнението на организацията.

Малките производители акцентират също по този начин, че получените от тях дотации по Програмата за развиване на селските региони са " за откриване на работни места ", а не " за създаване на ВЕИ ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР