Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна с напредъка на

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна с напредъка на
Коментари Харесай

Балкански поток“ ще даде възможност за доставка на природен газ от различни източници на конкурентни цени

 Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с напредъка на строителните действия по разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз “ ЕАД в региона на град Кнежа, от където минава " Балкански поток “ на територията на Северна България. По-рано през днешния ден бе пуснат в употреба първият стадий от плана за уголемение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на " Балкански поток " – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция " Странджа ".  

На събитието участваха министър-председателят Бойко Борисов, заместител министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генералният директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и интернационалното посланичество на Унгария Тамаш Менцер, представители на локалната власт, депутати и други.

Министър на енергетиката на Сърбия Аленсандър Антич поздрави българското държавно управление за построения сектор от българо-турска граница до компресорната станция " Странджа “. Според него " Балкански поток “ ще сътвори нови вероятности за доставка на природен газ за района. Министър-председателят Бойко Борисов акцентира основната роля на " Балкански поток “ и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия район. По негови думи с построяването на значимите енергийни планове на територията на България ще се подсигуряват транспарантната работа на енергийната газова борса и опцията за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

Министър Теменужка Петкова и формалните посетители инспектираха напредъка на строителните действия на разширението на газопреносната мрежа по трасето на " Балкански поток “ в сектора от българо-турската граница до българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Очаква се в период до 250 календарни дни да бъде построен сектор с дължина от към 308 км. от компресорна станция " Полски Сеновец “, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо – сръбската граница. През месец април 2019 година " Булгартрансгаз “ ЕАД дефинира за реализатор на публичната поръчка участника Обединение " Консорциум Аркад “, с който подписа контракт на 18.09.2019 година Общата стойност на подписания контракт при период за осъществяване на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 милиарда евро без Данък добавена стойност. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в подготвеност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР