Министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи мандат от парламента да

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи мандат от парламента да
Коментари Харесай

Петкова получи мандат да търси споразумение с ЕК по делото срещу енергийния холдинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи мандат от Народното събрание да се опита да реализира съглашение с Европейската комисия по делото против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Законопроектът беше импортиран от група депутати от ГЕРБ.

През 2017 година депутатите взеха решение тактиката на държавното управление да е непризнаване на виновност, само че реализирано съглашение сред " Газпром " и Европейската комисия давали съображение за смяна на позицията. Споразумение, пристигнало след 6-годишно следствие за монополното състояние на съветската компания на пазарите на Централна и Източна Европа, планува Газпром " да не заплаща наказания.

Задачата на Теменужка Петкова е да опита да понижи избраната глоба, която може да е над 300 млн. евро. Ако поставените цели не бъдат реализирани, ще бъде прибавен остарелият вид - да не се признава отговорността на енергийния холдинг. Проекторешението ще бъде разисквано в парламентарната енергийната комисия още тази седмица.

Европейска комисия стартира наказателна процедура против България, откакто през 2010 година частната компания " Овергаз " подаде тъжба, че държавните предприятия, които на процедура имат монопол върху тръбите, са лимитирали достъпа й до газовата инфраструктура и до пазара на газ. През 2015 година инспекцията приключи с извод, че има нарушавания, като на България беше препоръчано да показа проект за прекратяването им под опасност от наказания.

Европейската комисия беше склонна да понижи санкцията доста, в случай че бъдат изпълнени избрани ограничения. Една от тях е признаването на виновност, което би понижило глобата до 70 млн. евро. Друга мярка бе страната да приватизира мажоритарен дял в " Булгартрансгаз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР