Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви за приключен шпионския скандал

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви за приключен шпионския скандал
Коментари Харесай

Край на шпионския скандал с Русия, обяви Теменужка Петкова. От 1 януари тръгва руски газ през България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи за завършен шпионския скандал с Русия е завършил. След тази резултатна среща с съветския министър на индустрията Денис Мантуров няма по какъв начин да приказваме за сходни неща, заключи тя. Петкова направи коментара си след 17-та среща на българо-руската комисия за съдействие в " Евксиноград " през днешния ден, в която Мантуров взе участие с водена от него делегация. " Мога да кажа единствено, че проучването на съветски език не може да се счита за шпионско дело ", съобщи на свой  ред Мантуров.

Голямата вест от днешната среща е, че на 1 януари потегля съветски газ от тръбата на " Турски поток " през България към Сърбия, оповестиха двамата министри. Петкова добави, че родния газопровод ще се назовава " Балкански поток ".

В хода на договарянията през днешния ден е било изяснено, че руснаците ще оказват помощ за обновяването на 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " и че АЕЦ " Белене " не може да се строи без присъединяване на " Росатом ", без значение от това кой ще завоюва състезанието за построяването й.

Денис Мантуров даде обещание да подкрепи маркирането на българските горива. Двамата министри оповестиха, че туризмът си остава от стратегическо значение за България. Предвижда се съдействие в селското стопанство, а занапред ще се мисли за планове за нови транспортни връзки сред двете страни.

Междувременно РИА Новости заяви, че Върховният административен съд на България е прекратил производството по желание на реализатор за създаване на водопровод, който ще получава газ от „ Турски поток “. Така реализатор остава консорциума, управителен от саудитската компания „ Аркад Инженеринг “, оповестява съветската осведомителна организация, представена от " Фокус ".

Върховният административен съд отхвърли жалбата на консорциума „ Газово развиване и разширение в България “ с решение 741 от 2019 година на Комисията за защита на конкуренцията и приключи производството “, се споделя в изказване на съда.

Отбелязва се, че решението е обвързвано с „ неналичието на воля за обжалване на решението в консорциума, което е открито по отношение на документално искане от българския клон на Completions Development, който е член на консорциума “. Разработките са приключени с Руската тръбна металургична компания (TMK).

Проектът " Турски поток " включва построяването на газопровод, състоящ се от две линии с потенциал 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предопределен за доставка на съветски газ за турските консуматори, вторият - за доставките на страните от Южна и Югоизточна Европа (през България до Сърбия и Унгария). Стартирането е планувано преди края на 2019 година

През януари " Булгартрансгаз " взе дефинитивно решение за построяването на нов газопровод от границата с Турция до Сърбия, който ще получава газ от " Турски поток ". Последва търг за запазване на потенциал в новата система за превозване на газ, по време на който две компании, в това число Газпром, резервираха 100 % от бъдещите размери за пренос на газ. България възнамерява да приключи построяването на балканския клон на „ Турски поток “ до края на 2020 година, съобщи ръководителят на българския парламент през юни.

През април компанията разгласи, че консорциум, управителен от „ Аркад инженеринг “ с присъединяване на италианската „ Аркад ИББ “, стана победител в търга за планиране и създаване на газопровода. Консорциумът даде обещание да извърши плана до края на 2020 година за 1,1 милиарда евро. Като опция той предложи различен вид: в границите на осем месеца, т.е. до края на тази година, за 1,29 милиарда евро. Резултатите от търга бяха обжалвани от втория му участник - „ Газово развиване и разширение в България “. Тази тъжба беше отхвърлена във вторник от локалния съд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР