Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не даде точна прогноза кога

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не даде точна прогноза кога
Коментари Харесай

Петкова: Преговорите с двете американски централи може би ще започнат през есента


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не даде точна прогноза по кое време ще стартират договарянията с двете американски централи по отношение на методиката за обезщетения, като посочи, че централите са поискали период да се срещнат с документа до края на юни, а мнение има предоставено във финансовото министерство.

„ Трудно ми е да предвиждам по кое време ще стартират договарянията с двете американски централи, може би напълно скоро, през есента “, сподели министърът пред публицисти. Министърът взе участие в тържествено заседание по случай националното честване на Деня на миньора. Петкова посочи, че ще се работи по реализиране на договореност, която да е преференциална и за двете страни.

„ Ще работим за това да бъде реализирана такава договореност, която да удовлетворява и двете страни. Да им позволим да работят и да подсигуряваме енергийната си сигурност. Предоставихме икономическите си разбори на двете американски централи. Те желаеха период до края на юни, с цел да прегледат методиката, да се срещнат с метода, който е прибавен “, напомни Теменужка Петкова. В същото време посочи, че централите са показали мнение в Министерството на финансите.

В отговор на въпрос ясно ли е дали са изплатени вложенията в двете централи тя изясни, че това е въпрос на методиката, а и на метод по които ще се договаря. „ Това е въпрос на методика и на метод. Именно по тях ще преговаряме “. Министърът разяснява и въпрос във връзка това дали има разбор по какъв начин затварянето на двете централи. По този мотив тя бе безапелационна, че българската електроенергетика мъчно би могла да се оправи без тези мощности. „ Двете американски централи са съществена базова мощ за българската електроенергетика. Без нея тя мъчно би могла да се оправи, изключително в зимния интервал “, сподели тя.

Министърът разяснява и въпроси към АЕЦ „ Белене “, като посочи, че са в ход подготвителни дейности, свързани с правенето на процедурата по желание на стратегически вложител. Това би трябвало да стане до края на октомври, сподели Петкова. Припомняме, че този период бе посочен от ней още при започване на летния сезон.
„ Дотогава би трябвало да предложим и конструкция на плана. Целта е, въз основата на материалните и нематериалните активи, страната да има присъединяване в плана, което ѝ обезпечава блокираща квота “, съобщи министър Петкова, като напомни още веднъж, че е в АЕЦ „ Белене “ през годините са вложени 3 милиарда лв.. „ Това, което би трябвало да създадем е вложените средства и активите, които притежаваме да бъдат оползотворени по най-хубавия метод. Оборудването е тук, ние сме притежатели, то се намира на площадката на АЕЦ „ Белене “, напомни Теменужка Петкова в отговор на въпрос изясни, че следва НЕК да разпореди преконсервация на оборудването. „ За да бъдем спокойни, че оборудването се съхранява по най-хубавия метод, при съблюдаване на всички условия от страна на производителя “, посочи Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР