Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална
Коментари Харесай

Петкова се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) господин Сие Дзядзие разискаха опциите за съдействие в региона на нуклеарната енергетика. Това оповестиха от МЕ.

Петкова осведоми китайската страна за утвърждения през месец май от Министерския съвет отчет на енергийния министър за обновяване на дейностите за търсене на благоприятни условия за реализация на наличните активи по плана АЕЦ „ Белене “.

Разработването на отчета бе предоставено с решение на Народното събрание. От Китайската национална нуклеарна корпорация още веднъж бе декларирана подготвеност за присъединяване в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически вложител. Г-н Сие, акцентира, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за възможна реализация на плана – без даване на държавни гаранции или подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.

Представителите на Китайската национална нуклеарна корпорация подчертаха, че чакат решение на Народното събрание на Република България по отношение на плана „ Белене “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР