Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Държавното

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Държавното
Коментари Харесай

Започва изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният шеф на Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " (ДПРАО) направиха " първа копка " и дадоха алегорично начало на построяването на Национално вместилище за предпазване на ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци.

Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, планува се хранилището да се експлоатира 60 години, като през целия интервал ще се организира прецизен надзор както на площадката на оборудването, по този начин и на околната среда.

След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

За първия стадий от построяването е обезпечено безплатно финансиране в размер на 143 млн. лева от Международен фонд " Козлодуй " посредством Европейската банка за възобновяване и развиване в размер на 71 820 000 евро. Очаква се да бъде въведено в употреба през 2021 година

Церемонията се състоя на площадка " Радиана ", която се намира на територията на АЕЦ " Козлодуй " и където ще бъде построено хранилището. Министър Теменужка Петкова означи, че построяването на националното вместилище е от изключителна значимост за развиването на нуклеарната енергетика в България, защото забележителна част от създаваната електрическа сила в страната, се създава от българската атомна централа.

Тя добави, че безвредното ръководство на отработеното нуклеарно гориво и на генерираните радиоактивни боклуци е измежду целите, които ясно са написани в управническата стратегия на държавното управление.

Националното вместилище за радиоактивни боклуци ще съхранява единствено ниско- и средноактивни боклуци, генерирани единствено на територията на страната.

В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво.

Изграждането му е част от уговорките на България като страна-членка на Европейски Съюз, експлоатираща нуклеарни мощности.

На днешната алегорична първа копка на обекта участваха и зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, депутати, представители на локалната власт, на Европейската комисия, фонд „ Козлодуй “ и Европейска банка за възстановяване и развитие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР