Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков проведоха

...
Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков проведоха
Коментари Харесай

Росен Христов: Европейските технологии в ядрената енергетика гарантират сигурност и независимост

Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков организираха срещи с управленията на двете френски енергийни компании - Фраматом и EDF в Париж. Основната тематика на диалозите бе съдействието в областта на нуклеарната енергетика.

“Диалогът е доста по-ефективен, когато имаме поддръжка на най-високо равнище в лицето на нашите президенти - Румен Радев и Еманюел Макрон”, съобщи министър Христов.

В подтекста на подписаното в края на предходната година съглашение сред Фраматом и АЕЦ „ Козлодуй “ за доставка на свежо нуклеарно гориво, изпълнителният шеф на френската компания Бернар Фонтана благодари на министър Христов за съдействието. Обсъдени бяха съществени елементи, свързани с изискванията на доставка на свежо нуклеарно гориво, както и нуждата от цялостна бистрота и осведоменост на обществото по всички въпроси, свързани с безвредното и несъмнено действие на атомната ни електроцентрала.

По думите на Фонтана Фраматом е компания с над 60 години опит в региона на производството и доставката на свежо нуклеарно гориво и се стреми към цялостно затваряне на индустриалния цикъл - от първични материали до произвеждане на всички съставни елементи напълно на европейска територия, с което подсигурява сигурност и самостоятелност на доставките.

“Сигурност е допустима единствено при диверсифициране на доставките, по тази причина България, по сходство на чешкия модел, ще има най-малко два доставчика на свежо нуклеарно гориво. По този метод отговаряме освен на европейските условия, само че и следваме най-хубавите бизнес и търговски практики”, съобщи от своя страна министър Христов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР