Министърът на енергетиката препоръча на бизнеса да купува ток на

...
Министърът на енергетиката препоръча на бизнеса да купува ток на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова съветва бизнеса: Купувайте ток на базата на двустранни договори

Министърът на енергетиката предложи на бизнеса да купува ток въз основата на двустранни контракти. " Това им подсигурява една предвидимост във връзка с разноските за електрическа сила и по-голяма резистентност по отношение на производството, което те реализират ", сподели Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание.

По думите й платформата " Ден напред " е основана да удовлетворява потребностите от електрическа сила единствено във връзка с избрани флуктуации - в случай че в избран миг някой има нужда от в допълнение количество сила, да се излезе на тази платформа и да се закупи оттова.

По отношение на огромната разлика в цените на енергийната борса през последните дни Теменужка Петкова означи, че страната съблюдава прецизно нормите, които са написани в Закона за енергетиката. Тя напомни, че след измененията в закона от минатата година цялото количество електрическа сила от всички производители на ток се търгуват единствено на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/. Освен това предприятията от държавната енергетика обезпечават почти 60 % от търгуваната електрическа сила на борсата. Останалите 40 % се обезпечават от други производители и търговци на електрическа сила.

" Това, което се получи като флуктуации в границите на тези първи няколко дни на месец юли, способен орган е Комисията за енергийно и водно контролиране ", добави министър Петкова.

Според енергийния министър БНЕБ работи, както всяка една друга борса в Европа. " Това е пазарът. Знаете, той има две страни - търсене и предложение ", добави Теменужка Петкова. Тя счита, че огромните разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са трагични. Според нея казусът е единствено за тези предприятия, които не са съумели да си закупят електрическа сила въз основата на двустранни контракти, по тази причина те са купили посредством платформата " Ден напред ".

  " Ако има някакво напрежение във връзка с цената, би трябвало да е ясно, че тя се отнася само и единствено за платформа " Ден напред ", съобщи Теменужка Петкова. Тя посочи, че има още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в границите на деня.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР