Министърът на енергетиката препоръча на бизнеса да купува ток на

...
Министърът на енергетиката препоръча на бизнеса да купува ток на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова към бизнеса: Купувайте ток чрез двустранни договори на борсата

Министърът на енергетиката предложи на бизнеса да купува ток въз основата на двустранни контракти.

"Това им подсигурява една предвидимост във връзка с разноските за електрическа сила и по-голяма резистентност по отношение на производството, което те реализират ", сподели Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание. По думите ѝ платформата "Ден напред " е основана да удовлетворява потребностите от електрическа сила единствено във връзка с избрани флуктуации - в случай че в избран миг някой има нужда от в допълнение количество сила, да се излезе на тази платформа и да се закупи оттова.

По отношение на огромната разлика в цените на енергийната борса през последните дни Теменужка Петкова означи, че страната съблюдава прецизно нормите, които са написани в Закона за енергетиката. Тя напомни, че след измененията в закона от минатата година цялото количество електрическа сила от всички производители на ток се търгуват единствено на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/. Освен това предприятията от държавната енергетика обезпечават почти 60 % от търгуваната електрическа сила на борсата. Останалите 40 % се обезпечават от други производители и търговци на електрическа сила. "Това, което се получи като флуктуации в границите на тези първи няколко дни на месец юли, способен орган е Комисията за енергийно и водно контролиране ", добави министър Петкова.

Според енергийния министър БНЕБ работи както всяка една друга борса в Европа. "Това е пазарът. Знаете той има две страни - търсене и предложение ", добави Теменужка Петкова. Тя счита, че огромните разлики в цената на БНЕБ не са изключения и не са трагични. Според нея казусът е единствено за тези предприятия, които не са съумели да си закупят електрическа сила въз основата на двустранни контракти, по тази причина те са купили посредством платформата "Ден напред ".

"Ако има някакво напрежение във връзка с цената, би трябвало да е ясно, че тя се отнася само и единствено за платформа "Ден напред ", съобщи Теменужка Петкова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя посочи, че има още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в границите на деня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР