Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих съобщи пред

...
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих съобщи пред
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК и извън картела през септември ще представят предложенията си за сътрудничество след 2018 г.


Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви пред публицисти, че ОПЕК е поканила Русия да се причисли към картела като асоциран член.

„ Ние поканихме Русия да се причисли към ОПЕК като наблюдаващ, асоциран член. Смятам, че Русия ще разиска това предложение.
Очакваме с неспокойствие формалното единодушие и мога да ви уверя, че ще поздравим за пълноправното участие в ОПЕК “, сподели той. Министърът на енергетиката на Русия Алесандър Новак заяви от своя страна, че Русия е подготвена да разиска това предложение, оповестиха в събота интернационалните организации.

Всички страни от ОПЕК + би трябвало през септември да приготвят предложенията си по документа за по-нататъшно съдействие – след 2018 година,,точни от своя страна на конференция съветският енергиен министър. „ На министерската среща положихме началото на полемика по плана на документа, който планираме да изпълним при нашето съдействие след 2018 година в по-дългосрочно бъдеще “, сподели той. По думите му в границите на съвещанието с министрите от ОПЕК + е била показана концепцията на по-нататъшното съдействие.
„ Споразумяхме се, че при идната среща през септември на равнище мониторингова комисия ще бъдат готови оферти от всички страни от ОПЕК и отвън картела по този документ “, означи Новак.

Предполага се основаване на организация от 24-те страни от ОПЕК и отвън ОПЕК, участващи в договорката за ограничаване на добива на нефт за по-нататъшно съдействие.

„ Това не е ОПЕК +, а 24 страни, които през днешния ден си взаимодействат като независими страни, плюс отворени порти – към нея могат да се причислят разнообразни членове, както като участници, по този начин и като наблюдаващи, като Форумът на страните експортьори на газ “, посочи Новак пред публицисти.
„ Основните положения, (в концепцията за сътрудничество) касаят взаимоотношението на страните да се насочи към мониторинг на обстановката на пазара, опция за институционализиране на процеса, основаване на секретариат, приемане на опция за взимане на решения при нужда, в избрана обстановка, по прилика от декември 2016 година “, изясни Новак.

Около 8 – 10 страни от общо 24-те, участващи в съглашението за ограничаване на добива на нефт от ОПЕК + може да усилят добива на нефт от месец юли. На този стадий няма точни числа за количествата на всяка от страните, защото, както прецизира министърът на енергетиката на Русия, Александър Новак, „ обстановката във всяка една страна е друга “.

„ Някои страни не могат да възстановят добива на нефт, някои страни не престават да понижават добива. Има редица страни, които имат свободни мощности и които имат опция още от юли да усилят добива. Това са от порядъка на 8 – 10 страни, измежду които и Русия “, сподели Новак в изявление за съветската телевизия Россия 24.

В коментар за цените на черното злато, съветският енергиен министър сподели, че ръководеното от него ведомство не чака мощни съмнения при цените на петрола, след решението на ОПЕК + за нарастване на добива с 1 млн. барела дневно. По думите му актуалната цена сега отразява изцяло обстановката на пазара, салдото на търсенето и предложенията и устройва потребителите и производителите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР