Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини днес Иран,

...
Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини днес Иран,
Коментари Харесай

САЩ: Техеран извърши атака срещу целия свят

Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери упрекна през днешния ден Иран, че е направил нахлуване против целия свят, откакто в събота дронове нападнаха петролни уреди на саудитския колос " Арамко ". " Това бе умишлена офанзива против световната стопанска система и световния енергиен пазар ", сподели Пери на Годишната конференция на Международната организация за атомна сила във Виена. Той изрази убеденост, че " макар зловредните старания на Иран... пазарът е резистентен и ще отговори позитивно ".

Петролът нарастна с близо 20% при търговията в понеделник на международните пазари, като цената на вид " Брент " набъбна с най-силен ритъм от войната в Персийския залив през 1991 година Саудитска Арабия е най-големият експортьор на нефт и офанзивата против рафинерии на саудитския производител " Арамко " оряза производството с 5.7 милиона барела на денонощие. Индия, Китай и Индонезия ще бъдат най-засегнати от прекъснатите доставки.

Американският президент Доналд Тръмп е разрешил отпущането на нефт от Стратегическия петролен запас на страната, написа той в Туитър. Мярката е за стабилизиране на пазарите след въздушното нахлуване против нефтени уреди в Саудитска Арабия. Атаката, осъществена с дронове, докара до нарушение на производството и износа на нефт на кралството и засегна пет % от международното произвеждане на черното злато. Тръмп разгласи, че Вашингтон ще помогне на съдружниците си макар енергийната самостоятелност на американците. " Не желаеме петрола и газа на Близкия изток. Всъщност имаме доста малко танкери там, само че ще помогнем на нашите съдружници ", написа Тръмп.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини прикани към " най-голяма въздържаност ", откакто Съединени американски щати упрекнаха Иран за нападението. Кремъл предизвести да не се вършат прибързани изводи по отношение на ударите по петролни съоръжения в Саудитска Арабия през почивните дни, за които Вашингтон упрекна Иран, заяви представителят на съветския президент Дмитрий Песков. „ Надяваме се, че Саудитска Арабия ще бъде в положение да се оправи с нанесените вреди в най-близко бъдеще. “ Песков добави, че съветският президент Владимир Путин има намерение да посети Саудитска Арабия през октомври.

Контролиращите Северен Йемен бунтовници хути обявиха, че във всеки един миг могат още веднъж да нападат обекти в Саудитска Арабия.

 

МЕРКИ

Кувейт стяга ограниченията за сигурност в стратегически значими държавни уреди след офанзивата против петролни съоръжения в Саудитска Арабия, заяви Кувейтската организация KUNA, базирайки се на изказване на вицепремиера Анас ал Салех. Министрите на външните работи на Организацията за ислямско съдействие също осъдиха нападението, заяви генералният секретар на организацията Юсеф ал Отхаймин. Русия също разгласи, че стяга сигурността на петролните уреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР