Министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак създаде междуведомствена

...
Министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак създаде междуведомствена
Коментари Харесай

Путин ще привлече спецслужбите в разследването за некачествения петрол за Европа

Министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак сътвори междуведомствена комисия, която да ревизира нарушаването на индикаторите за качество на петрола, превозен по основния петролопровод " Дружба ". Това заяви министерството на енергетиката на Русия.

" В комисията ще се включат ръководителите и заместниците на федералните държавни организации, в това число министерството на енергетиката, министерството на индустрията и търговията, Федералната антимонополна работа, Роснед, Ростехнадзор, Росстандарт и ПАО " Транснефт ", се споделя в отчета.

По-рано в събота Медведев подреди инспекция на събитията на недоброто качество на петрола, постъпващ в тръбопровода " Дружба " по време на доставките за Беларус и наказване на причинителите, както и изпращане на материалите за ревизия до основната прокуратура.

На 19 април концернът " Белнефтехим " разгласи внезапно утежняване на качеството на петрола, приближаващ от Русия посредством сектора на тръбопровода " Гометранснафт Дружба ", а на 23 април Беларус приключи износа на нефтопродукти в Украйна, Полша и балтийските страни.

Полша, Германия, Украйна и Словакия преустановиха доставките на недопечен нефт от Русия през тръбопровода " Дружба ". Вицепремиерът Дмитрий Козак даде обещание, че висококачественият нефт от Русия ще дойде на границата с Беларус на 29 април.

" Транснефт " съобщи, че замърсяването на нефт в тръбопровода " Дружба " е било съзнателно. Според компанията, по случая е формирано наказателно дело. Руският президент Владимир Путин даде обещание, че в случай че едно корпоративно следствие не докара до резултати, той ще притегли специфични служби за изясняване на всички условия на нарушаванията.

***

Колко огромен е казусът

Беларус удостовери, че Полша е спряла да приема нефт по " Дружба " късно вечерта в сряда, заяви националната организация " Белта ". Това автоматизирано значи прекъсване на доставките и за Германия. Но рисковият за рафинериите съветски нефт, който към този момент е минал през системата, ще доближи до 4-5 дни Словакия и Унгария, твърди беларуската компания " Гомелтранснефт Дружба ". Източник на " Ройтерс " споделя, че Чехия също е спряла да приема контрактуваните количества.

Проблемът е комплициран и от това, че нечист петрол е бил претрупан на танкери в балтийското пристанище Уст Луга. Поне 5 такива кораба, благосъстоятелност на съветски и казахстански производители, са отплавали по поръчки от огромни енергийни компании като Equinor, Vitol, Trafigura, Glencore и Total.

Милион тона разяждащ петрол

Тя е провокирана от незнайна към този момент съветска компания за рандеман на нефт, вкарала в тръбопреносната система суровина с неприемливо огромно наличие на хлорорганични съединения. Става дума за субстанции, добавяни за по-лесно добиване на нефта от земните глъбини, само че те наложително би трябвало да се отстранят преди да стартира преместването му по тръби, защото имат корозивен резултат, в това число са преработващите съоръжения в рафинериите.

Няколко западни източника от огромни европейски енергийни компании настояват, че отклонението от горния лимит на нормата е сред 15 и 33 пъти. В съпоставяне с нормалното количество хлорорганични съединения разминаването доближава до 330 пъти.

На 24 април говорителка на концерна " Белнефтехим " заяви, че договарят с руснаците за навлизането на нефт от сорта Urals със наличие на така наречен органически хлор в десетки пъти над допустимото.

Компанията даже уточни мястото в Русия, от което е вкаран този петрол - секторът Самара - Унеча. Това е южният сектор на " Дружба ", по който се придвижват близо 17 млн. тона годишно или към 45 000 тона на денонощие. За да доближи нечистият петрол от Самара - Унеча до Беларус, са нужни към 5-6 дни, т.е. случаят е станал някъде при започване на предходната седмица.

Телевизия " Беларусь 1 " твърди, че в беларуския сектор на " Дружба " има над 1 млн. тона разяждащ съветски петрол и евентуално той ще бъде пренасочен към едно от разклоненията, с цел да се освободи магистралното направление към Централна и Западна Европа. Ако това количество се удостовери публично, вредите може да наближат половин милиард $. В репортажа се споделя още, че съветската страна не е дала никаква информация по какъв начин счита да позволи казуса и да обезщети Минск, че счита случая за " вторичен ". " При най-негативното развиване на събитията ще бъде принудени да спрем износа на този петрол, с цел да защитим нашите ползи и тези на сътрудниците ни в Европа ", съобщи още беларуската медия.

В четвъртък съветското министерство на енергетиката сподели, че " Транснефт " се пробва да позволи казуса колкото може по-бързо, само че и не уточни някакви ориентировъчни периоди. Подобен случай с съветски нефт е имало преди десетина години, само че в надалеч по-малки мащаби, напомнят за " Ройтерс " търговци от бранша.

Как е допустимо това

За обстановката са отговорни съветските добиващи компании, споделя източник на деловото издание " Ведомости " от администрацията. Както той, по този начин и представители на петролния бизнес не разкриват кой съответно носи отговорността.

В посочения от беларуската страна сектор работят десетки добивни компании. Сред тях са дъщерни сдружения на " Роснефт " и " Лукойл ", само че и обособени бизнесмени, на чието име са регистрирани секторите да рандеман.

Хлорсъдържащите съединения се вкарват под налягане в пластовете с нефт. " Възможно е съставът на тази примес да е бил фалшив и да е последвало отчасти разбъркване с нефта ", изяснява източник на " Ведомости ".

Контролът за качеството, което се вкарва в тръбата на " Транснефт ", обгръща редица параметри, само че не и наличието на хлор, споделя сътрудник на държавния монополист, както и представител на добивната промишленост.

" На находището преди включването в системата, както и на входа на рафинериите има автоматизирана система за надзор. Ако тя засече надвишено наличие на сяра да вземем за пример, " Транснефт " стопира да приема този нефт, изпраща се комисия да откри аргументите и преносът се възобновява след премахване на казуса. "

За прочистването на тръбопровода би трябвало да се изтегли нечистият нефт. Хлорът е по-тежък и образува наслойка, заради което почистването му не е доста комплицирано - просто би трябвало да се остави да престои в складове, споделя технолог от огромна компания за обслужване на петролния бранш.

" Ведомости " напомня, че рецесията се случи, до момента в който Минск желае да увеличи цените за транспорт по " Дружба " с съвсем една четвърт, а и не са приключили договарянията с Москва за цената на газа и обезщетенията, които Беларус желае за бюджетни загуби, породени от данъчно решение в за горивата в Русия.

Михаил Бурмистров от " Infoline-аналитики " счита, че беларуската страна ще се опита да употребява случилото се в своя изгода. Според него неизбежно е да има и финансови разноски за бранша, защото ще би трябвало в допълнение да се ускори контролът и да се промени обсега на отговорността за избягването на повторения./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР