Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез

...
Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез
Коментари Харесай

Турция изпраща четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие на фона на огромно напрежение

Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез удостовери изпращането на четвърти сондажен транспортен съд в Източното Средиземноморие – информация, която на първо време показа първия посланик на Анкара Мевлют Чавушоглу. Това съобщи РИА Новости, представена от организация " Фокус ".
„ Към „ Фатих “,„ Явуз “ и „ Барбадос Хайредин паша “ за сондажни интервенции в този район ще се причисли към различен транспортен съд – „ Оруч Рейс “, който работи в Черно и Мраморно море от август 2017 година “, разясни Дьонмез.
Съгласно думите му, че непрекъснатите сондажни интервенции ще се правят както в континенталния шелф на Турция, по този начин и в области, в които управляващите на турските киприоти са издали лиценз на компанията Turkish Petroleum. Според министъра „ сондажните интервенции в Източното Средиземноморие ще продължат със същата непримиримост и увереност, Анкара ще предприеме всички нужни ограничения в отговор на всеки опит да се пренебрегват суверенните права на Турция в района ".
Припомняме, че изключителната икономическа зона на Кипър, където бяха открити газови залежи, има два турски сондажни кораба. Гърция и Кипър смятат това за провокация. Турция счита, че кипърските турци имат право на естествени запаси в района.
Руското външно министерство към този момент означи, че Москва е загрижена за дейностите на Турция в ИИЗ на Кипър и приканва страните да се въздържат от стъпки, които биха могли да доведат до ескалация.

Вашингтон още веднъж изрази " дълбоката си угриженост " за настояването на Турция за осъществяване на сондажни интервенции в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, съобщи атинският всекидневник Kathimerini.
В мнения към пресата представителят на Държавния департамент Морган Ортагус съобщи: „ Подобно на европейците, ние изразихме дълбока угриженост по отношение на изказванията на Турция, че ще продължи да сондира във водите край Кипър ".
Ортагус насочи публицисти към изказване на Държавния департамент, оповестено на 9 юли, в което Съединени американски щати приканват Турция да спре „ провокативните ” си дейности в региона, като в същото време предизвикват „ всички страни да работят сдържано и да заобикалят дейности, които усилват напрежението в района ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР