Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на заплахата на Владимир

...
Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на заплахата на Владимир
Коментари Харесай

България има рубли за газ: Очакваме всякакви действия, граничещи със странното

Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на опасността на Владимир Путин да продава природен газ в Европейски Съюз единствено против съветски рубли, като разгласи, че страната може да извърши това изискване. 

" Не е застрашена доставката на газ за април. Има финансов контрагент в България, който може да извърши доставката и в рубли. Очакваме всевъзможни дейности, граничещи със странното. Конкретният сюжет към този момент е прегледан на равнище БЕХ за фактическа опция за разплащане, тъй че не подлежат на риск заплащанията по съществуващия контракт ", сподели още той. 

БЕХ е холдинговото сдружение, в което влиза " Булгаргаз " - получателят на природния газ по контракта с " Газпром ". 

По-рано в сряда Владимир Путин разгласи, че " в най-кратки периоди " Русия ще изиска всички " вражески " страни да заплащат газовите доставки в съветската национална валута, тъй като страната не желала повече да търгува в долари и евро. 

Изявлението му докара до скоростно покачване на цените на европейския пазар, само че икономисти считат, че позитивният резултат за Русия няма да е дълготраен. 

Плащането на доставките в рубли ще докара до повишение на разноските за импорт на съветски газ поради превалутирането. Това може много по-бързо да убеди европейските държавни управления да се откажат от съветския природен газ в подмяна на към този момент по-скъпите различни източници, както мнозина специалисти упорстват поради войната в Украйна.

Преди дни финансовият министър Асен Василев предизвести, че България не е в позиция да води нови договаряния с " Газпром " за възобновяване на изтичащия през декември 2022 година контракт. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР