Министърът на електронното управление Александър Йоловски трябва да реализира крупен

...
Министърът на електронното управление Александър Йоловски трябва да реализира крупен
Коментари Харесай

Кой лъже за натиска за 640 млн. лева

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски би трябвало да осъществя огромен план по Плана за възобновяване и развиване, който очевидно отвори доста апетити

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, който се оплака, че му е оказан напън да не организира публични поръчки за стотици милиони, движи огромен план по Националния проект за възобновяване и резистентност. Проектът е с индикативна първична стойност от 633 млн. лева, като по него трябваше към този момент да са оповестени общо 7 публични поръчки. Поръчките закъсняват, като това се дължи и на цялостното буксуване по проекта за възобновяване, написа .

Това сподели инспекция на " Сега " във връзка изказванията на Йоловски на изключителния председателски съвет в Народното събрание около абсурда с машинния избор на първия тур на локалните избори. Той повтори обвиняванията и на разпит в антикорупционната комисия.

След председателския съвет в Народно събрание депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов описа, че натискът е бил оказан от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и депутата от същата група Божидар Божанов, някогашен министър на електронното ръководство. Целта била 640 млн. лева да не се разпределят през публични поръчки, а да се дадат на посочени от тях компании. И двамата отхвърлиха. Божанов изясни в собствен пост в Туитър, че 640 млн. лева са доста пари и няма по какъв начин да се изхарчат от едно държавно управление, даже в случай че то ръководи цялостен мандат. Министерството, а по-рано държавната организация, за цялото си битие от 2016 година до момента са похарчили общо към 135 милиона (по данни от СЕБРА), добави той.

Кирил Петков първо кой знае за какво упълномощи журналиста Сашо Диков да направи това. Седмица по-късно в изявление за " Дневник " съобщи, че това в никакъв случай не се е случвало и не е разпитван по проблема, след което дефинира обвиняванията по негов адрес като " плоска клевета и опит за похищение на вниманието ".

Опроверженията обаче не са напълно точни.

Финансиране в размер на 640 млн. лева за действия, " свързани със сигурността на страната в региона на осведомителното обслужване " (по думите на Тошко Йорданов) по националния бюджет в действителност няма. По Националния проект за възобновяване и резистентност обаче има подобен огромен план на стойност от 633 млн. лева Министерството на електронното ръководство (МЕУ) дава отговор за една от общо три действия по плана - " Развитие на държавната опорна мрежа посредством увеличение на преносния ѝ потенциал и обезпечаване на съгласуваност до всички общински центрове ". За нея е планувано да отидат близо половината от общата сума - 316,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Останалите 2 действия по плана се извършват от транспортното министерство.

За да усвои парите, МЕУ би трябвало да организира общо 7 публични поръчки, като 6 от тях към този момент закъсняват. По първичния график осъществяването на 5 от поръчките е следвало да почне от втората половина на 2022 година, една от поръчките е декларирана с начало първото тримесечие на 2023 година, а една - през 2024 година Изпълнението на графика се забави поради късното предаване на проекта за възобновяване и политическата рецесия.

Че по случая " Йоловски " става въпрос за планове с европейско финансиране се разбра и от подадените сигнали. Освен в българската прокуратура, подобен е подаден и пред европрокуратурата, която се занимава единствено със случаи на злоупотреби с европейски средства. Провеждането на социална поръчка при сходни суми е безусловно наложително, като може да се избегне единствено в лимитирани случаи като да вземем за пример съществуване на неотложност или пък ценене на авторски права, разясниха специалисти.

Не е тъкмо и изказванието на Божанов, че 640 млн. няма по какъв начин да се похарчат в мандата на едно държавно управление. Проектите по проекта за възобновяване и развиване обгръщат мандата навръх един кабинет - би трябвало да приключат до 2026 година

Извън огромния план за 633 млн. лева Министерството на електронното ръководство дава отговор за още един по проекта за възобновяване за 113 млн. лева, с които би трябвало да се цифровизират осведомителни масиви в администрацията.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР