Министърът на екологията Нено Димов беше основната мишена на евродепутатите

...
Министърът на екологията Нено Димов беше основната мишена на евродепутатите
Коментари Харесай

Българските министри, които не бяха от България

Министърът на екологията Нено Димов беше главната цел на евродепутатите поради възгледите си за климатичните промени.

© Капитал [[[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]] - Като цяло българската администрация демонстрира, че може да написа опорни точки за министрите си, които се одобряват добре в европейските институции

- Неприятно усещане обаче направи отводът на министрите да дават отговор на въпроси за България Още по тематиката
За шести път жители в страната и чужбина излизат на митинги за Пирин
от Дневник,25 яну 2018
Нено Димов отбрани проектите за Пирин пред евродепутатите
от Дневник,24 яну 2018
Изпълнителната власт и не знае, и не желае да каже кой е притежателят на " Юлен "

Министерски съвет препраща към Търговския указател, спортното министерство няма връзки с компанията, за екоминистерството информацията не е социална
22 яну 2018
Нено Димов хвърли в кошчето разновидността на Боян Петров за Пирин

Природозащитници опровергаха аргумента му, че предложенията са несъвместими с проекта за ръководство с образци от настоящия
19 яну 2018
Цачева и Радев в Брюксел: Ние не сме български министри, ние сме от председателството

Министрите на вътрешните работи и на правораздаването избягнаха да отговорят на рехавите въпроси от евродепутатите за положението на правосъдната система или равнището на коруцията в България
11 яну 2018
ГЕРБ предсказа още три кабинета на " нужния за обединена Европа " Борисов (обзор)
от Дневник,26 ное 2017
Това е най-положителният отчет за България, разгласи Валентин Радев
от Дневник,15 ное 2017
Ако не знаехте, че е тактичност, от странния отговор на няколко български министри на всеки въпрос за проблемите в България, евентуално бихте ги подозрели, че изпитват позор за обстановката в страната. " Мен ме изненада, че имаше доста съответни въпроси... те [депутатите] знаят доста добре в какво качество сме тук [на председатели] ", разяснява министърът на вътрешните работи Валентин Радев преди седмица. По време на чуването му от европейските депутати Радев дружно с правосъдния министър Цецка Цачева получиха въпроси за корупцията в страната и проблемите в правораздавателната система, само че отхвърлиха да дават отговор с претекста, че не се явяват като български министри.

Подобен рефрен можеше да бъде чут и от още няколко министри, откакто съвсем целият кабинет " Борисов " мина в последните две седмици на препитване в Брюксел. Целта беше да бъдат показани законодателните цели на България за актуалното й председателство на Съвета на Европейски Съюз.

А трябваше да бъде елементарно и официално

Изслушването е повече от официално, защото евродепутатите нямат никакви пълномощия по отношение на министрите на страните членки. За самите министри появяването им в европарламента пък е знак на благосклонност към парламентаристите, който не ги обвързва с нищо. Като цяло упражнението е фестивал на високопарни думи. Освен, несъмнено, в случай че някой от идващите министри не е посочил явна уязвимост, за която да бъде нападнат - както се случи с министъра на екологията Нено Димов поради възгледите му за климатичните промени.
Друга причина за беззъбата процедура е желанието на евродепутатите да не влизат във вътрешнополитическите диспути на страните членки, защото обикновено се чака министрите да бъдат подлагани на надзор в родните си парламенти. Именно по тази причина и доста кавги в България не получават никакъв отзив в Брюксел, постоянно за изненада на доста български медии или деятели. В последна сметка Брюксел не може да размени парламентарния надзор в България. Просто това не е работа на европейските институции.АкцентОпорна точка едно: Ние не сме български министри, тук сме в качеството си ръководители на Съвета на Европейски Съюз.
Опорна точка две: Въпроси за персоналните ни позиции не може да има, защото ние представляваме Съвета на Европейски Съюз.
Опорна точка три: Ние не можем да заемаме позиции, защото като ръководители би трябвало да балансираме дебатите в Съвета на Европейски Съюз.Представянето на министрите не беше еднообразно - множеството се придържаха към опорните си точки и като цяло не направиха особени гафове. Доста по-добре стояха министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Първият направи прелестно усещане с това, че не се притесняваше да разяснява европейските проблеми, постоянно напускайки опорните си точки. Дончев пък изнесе следващата си лекция за политиката по доближаване и евродепутатите я откриха в синхрон с техните упования. Въпреки че сцената беше нагласена да наподобява като че ли Брюксел приветства българските министри, някои от тях схванаха, че не е задоволително да наметнеш мантията на европредседателството и за една нощ, сходно на Пепеляшка, да се преродиш в политик от друга големина. Аз не съм в персонално качеството
Министърът на екологията Нено Димов несъмнено беше в най-лоша позиция – позицията му за смяната на проекта за ръководство на парк Пирин (да се даде опция за създаване на оборудване в самия парк) беше настроила освен зелените депутати против него. Но изявленията му за климатичните промени отпреди няколко години, че те са операция, обвързвана с стопански ползи за доста пари ", сложиха на бойна нога всички евродепутати. Това е теза, която в Брюксел е просто табу и най-малкото подозрение в нейната справедливост води да остра реакция. Димов не направи нищо да приготви почвата за визитата си и разумно евродепутатите взеха решение да завоюват лесни точки на негов тил. Вместо да откри метод за някакъв тип mea culpa, Димов изясни на евродепутатите, че ще продължи да работи за постигнатия политически консенсус за климатичните промени, защото единствено в политиката можело да има консенсус. " Науката не борави с думата консенсус ", сподели Димов. В отговор левият евродепутат Жил Парно съпостави антинаучните тези на българския министър с изказванията на Доналд Тръмп – много сериозна засегнатост в евросредите.
Всъщност консенсусът е одобрено научно разбиране – никой не е виждал " Големия гърмеж ", има и различни теории, само че болшинството от учените в региона са съгласни с това пояснение за зараждането на Вселената.
Депутатът от либералите Гербен Ян-Гербранди, който сложи остро въпроса за мнението на Димов, сподели за " Капитал ", че " няма по какъв начин да има доверие в човек, който би трябвало да насочва дебата по въпрос, в който не има вяра ".
Преди седмица в Страсбург министър председателят Бойко Борисов изясни на евродепутатите, че няма по какъв начин да е подкупен щом печели избори

Фотограф: Reuters Личните възгледи на Димов няма по какъв начин да не изиграят отрицателна роля за представянето му в Брюксел, макар че по доста въпроси – да вземем за пример непорочност на въздуха и водата, българският министър на екологията в действителност направи положително усещане.

Аз нямам позиция
След като дълго време българското държавно управление създаваше усещането, че София надали не ще води Европа, в този момент явно упоритостите са паднали. При това много. С едно или две изключения, нямаше министър, който д а с е опита да заеме позиция с оправданието, че като ръководител България би трябвало да е деликатна, с цел да не попречи на договарянията по разнообразни проектозакони.

Един от малцината, който изрази някаква характерна позиция, беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, от чиито думи (че би трябвало да се регистрират националните специфики) стана ясно, че България не е щастлива от гласуваните от Европейския парламент по-високи цели за дял на възобновимите енергийни източници в крайното енергийно ползване на страните членки.
Липсата на позиция, несъмнено, може и да е преговорна тактичност. Но съществуването на червени линии също може да бъде тактически способ. Например предходното естонско председателство си беше сложило за цел прокарването на оптимално демократично цифрово законодателство. И на няколко пъти Талин не съумя да реализира задачите си. Естонската непрекъсната представителка в Брюксел Кая Таел без терзание сподели за " Капитал ", че смятат това за неуспех. В последна сметка председателството с изключение на балансиране е и водачество.
Един от най-болезнените законодателни актове на българското председателство е идното приемане на директивата за авторското право. В момента Европейската комисия планува въвеждането от всички провайдъри на филтри, които да попречат консуматори да популяризират незаконно наличие. Предложението се поддържа от председателство и тази позиция провокира рецензии от последователите на свободния интернет. Министърът на стопанската система Емил Караниколов, който официално би трябвало да води договарянията, обаче се измъкна да отговори на " Капитал " за българската позиция по този толкоз сензитивен (и евентуално скандален) въпрос с универсалния отговор, че е ръководител.
Министърът на финансите Владислав Горанов беше явното изключение от правилото. Горанов подхождаше към въпросите в двойно качество – като ръководител на Съвета и като финансов министър. Обичайната му имитация беше, " само че в случай че питате за персоналното ми мнение... ". Така да вземем за пример след Екофин (съветът, в който заседават икономическите и финансовите министри) той изясни като ръководител, че бъдещето на Европейския паричен фонд ще се взема решение от страните в еврозоната, само че като финансов министър сподели, че страните отвън зоната естествено не са удовлетворени от тази позиция.
Аз не съм български министър

Позицията, че българските министри не съставляват България, не е родно откритие. Съвсем неотдавна малтийските министри също отказваха да приказват на обвиняванията за корупция в тяхната страна, само че презентацията на няколко основни български министри остави неприятно чувство.

Например и Радев, и Цачева просто пропуснаха да отговорят на европейските депутати за какво механизмът за наблюдаване над правосъдната система на България продължава. " Ние имаме фундаментален проблем ", изясни за " Капитал " Ян-Гербранди, " постоянно министрите се оправдават със Съвета за това, че не показват позиция, а различен път показват националното си мнение, само че се оправдават със Съвета за взетото противоположно решение ".
От една страна бягането от отговори - изключително за корупцията, единствено ускорява недоверието към България на открито. От друга - опитът на министрите да влязат в европейска тога, с цел да избягнат всевъзможни по-тежки въпроси и да симулират липса на рецензии в Брюксел, единствено ускорява чувството вътре в страната, че председателството на Съвета на Европейски Съюз е кухо бюрократично упражнение.
Когато министрите приказваха на европейски тематики, както разяснява последният български глас в парламентарната група на ЕНП, който не е на ГЕРБ - Светослав Малинов, те посочваха подготвеност. За разлика от своя министър председател, който преди две седмици показва в Страсбург " липса на политическа класа и незадълбочено схващане на европейските проблеми ", написа преди този момент Малинов във facebook профила си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР