Министърът културата Боил Банов ще упражнява правата на държавата в

...
Министърът културата Боил Банов ще упражнява правата на държавата в
Коментари Харесай

Премиерът даде НДК на министъра на културата

Министърът културата Боил Банов ще упражнява правата на страната в капитала на „ Национален замък на културата – Конгресен център София “ ЕАД. Това реши държавното управление на на днешното съвещание на Министерския съвет. Досега принципал на държавното сдружение беше за министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

Промяната настава в границите на единствено 2 дни, в които шефът Мирослав Боршош беше отхвърлен от длъжността си изпълнителен шеф и член на борда на НДК и препоръчан още веднъж за началник.

Предложението на премиера Бойко Борисов НДК да премине от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова към министъра на културата Боил Банов, а Мирослав Боршош да бъде възобновен като изпълнителен шеф.

Междувременно архитектът, изготвил плана за ремонта на НДК, Любомир Станиславов, остана без права за планиране по част „ Архитектурна “ поради осъществени от него тежки нарушавания.

От Държавна организация “Национална сигурност “ пък са изпратили до основния прокурор сигнална информация, касаеща осъществените нарушавания с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на НДК.

Справката сочи, че с решение на Министерски съвет от 03.08.2016 година на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лв., предопределени само за нарастване на капитала на сдружението с оглед разноските по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния шеф за други цели, като са осъществявани заплащания по контракти за минали интервали.

Справката и материалите към нея са изпратени от основния прокурор по подготвеност на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция “ – СГП са упълномощили на ДАНС осъществяване на спомагателни проверовъчни дейности за изясняване на фактическите условия по случая.

На 17.05.2017 година ДАНС са завършили инспекцията и са докладвали материалите на СЗ “Антикорупция “- СГП. На 08.06.2017г. е формирано досъдебно произвеждане с предмет чл.254а ал.1 от Наказателен кодекс - за предписание с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушаване на нормативни актове.

Осъществени са голям брой дейности по следствието, като е назначена и счетоводна експертиза за разбор на метода на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След приемане на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция “ ще вземат решение по отношение на по нататъшния ход на досъдебното произвеждане и възможното съществуване на предпоставки за покачване на обвинявания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР