Министърът е действал според правомощията си. Ако нещо се оспорва,

...
Министърът е действал според правомощията си. Ако нещо се оспорва,
Коментари Харесай

Оставката на Хинков се отлага. Чакат се резултатите от външните проверки за Пирогов

" Министърът е работил съгласно пълномощията си. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са правилни, или не. Ако министър Хинков е имал учредения, тогава той е работил вярно и шефът на болничното заведение би трябвало да понесе съответните наказания. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи казусът е при министъра “.

Така разяснява министър председателят Николай Денков скандала около министъра на опазването на здравето и шефа на Пирогов “. Вчера в поредност от изявления депутати - главно от " Продължаваме промяната ", оповестиха, че решението е в ръцето на Денков, той и Мария Габриел би трябвало да се произнесат дали да се желае оставката на проф. Христо Хинков, сподели един от водачите на Политическа партия Кирил Петков. В четвъртък следобяд Комисията по опазване на здравето на Народно събрание, чийто ръководител Костадин Ангелов интензивно се включи в отбраната на шефа на незабавната болница, излезе с решение министърът да отдръпна протокола за уволнението на Валентин Димитров краткотрайно и да се изчака резултатът от инспекциите на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и ДАНС, на които е пратен одитният отчет на Министерство на здравеопазването. Преди това Асен Василев обяви, че в случай че някой министър не може да си обезпечи доверието на депутатите, би трябвало да подаде оставка. Този рефрен, уголемен, повтаря и Ангелов, съгласно който гласуването на комисия още един път посочило, че Хинков не се употребява с доверие, даже и на ПП-ДБ и би трябвало да си подаде оставката. В отбрана на здравния министър обаче се оповестиха от ДСБ, един от сътрудниците в обединението ПП-ДБ, заподозряха Костадин Ангелов в упоритости за здравен министър и остро реагираха против Асен Василев.

Самият Хинков през вчерашния ден сподели, че няма да си подава оставката, а че е съветвал уволнението преди този момент с Денков, който му споделил да работи, както счита, че е належащо. Все още няма публично известие от Министерство на здравеопазването дали настояването на Комисията по опазване на здравето на Народно събрание е изпълнено.

Днес Денков разгласи, че Агенцията за държавно финансово ревизиране и прокуратурата би трябвало да кажат имало ли е в реалност нарушавания от страна на шефа на незабавната болница. 

„ Когато има инспекции, които са стигнали до прокуратурата, би трябвало да изчакаме. Ако това е правилно, шефът би трябвало да си отиде “, добави той.

На въпроса дали ще изиска оставката на здравния министър, той прикани да изчакаме инспекциите.

Според Денков обаче методът при инспекциите на лечебните заведения не би трябвало да бъде селективен.

„ Пуснах писмо до министъра на опазването на здравето, че би трябвало да се създадат инспекции и на всички структуроопределящи лечебни заведения и методът да бъде обединен. Ако споделяме, че някоя болница е на загуба, би трябвало да съпоставим - има ли сходен проблем с другите “, добави той.
" Конфликтите вършат обединението по-силна "
" Конфликтите вършат обединението по-силна ", разяснява председателята на Народното събрание Росен Желязков по абсурда с " Пирогов " и политическите различия, които той провокира.

„ Отношения може да вземат самият министър или министър-председателя, това е открития ред. Позицията на комисията беше ясна - тя е в поддръжка на това кадровите решенията, изключително в структуроопределящи лечебни заведения да минават през координиране при отчитане на успеваемостта и резултатите и значимостта “, съобщи Желязков.

" Всяко напрежение или по-горещ спор в границите на обединението я прави по-силна. Свидетели сме на това както с отдръпването на двата плана за периодите за анулация на дерогацията, по този начин и в желанието да бъде импортиран общ подобен “, уточни още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР