Министъра на труда и социалната политика ще може да предложи

...
Министъра на труда и социалната политика ще може да предложи
Коментари Харесай

Обвързват линията на бедност с възможностите на бюджета

Министъра на труда и обществената политика ще може да предложи размер на линията на беднотия, съгласуван с опциите на бюджета вместо тя да бъде изчислявана автоматизирано по специфична формула. Линията на беднотия е индикатор, с който са обвързани редица обществени заплащания към обществено слаби, пенсионери, хора с увреждания и съгласно в този момент настоящата методика до 31 август на настоящата година се дефинира размерът ѝ за идната. За 2020 година размерът ѝ е 363 лв.. Определянето ѝ става по специфична формула, включваща данните от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот “ на Национален статистически институт по методология на Евростат, и показателя на цените на дребната потребителска кошница.

Проект на държавно разпореждане за смяна в методиката за установяване на линията на беднотия планува общественият министър да има пълномощия да предлага размера на формалната линия на беднотия съгласно опциите на бюджета. Размерът ѝ обаче няма да може да е по-малък от този за настоящата година .

В претекстовете към плана се показва, че по формулата размерът на линията на беднотия ще се дефинира от позитивните стопански трендове за 2019 г, без да се регистрират внезапните промени, настъпили в резултат на пандемията от Covid-19. “Работните заплати през 2019 година набъбнаха с 11.1% по отношение на 2018 година При използване на методиката, линията на беднотия за страната за 2021 година би следвала тези възходящи трендове, само че не биха били отразени внезапни промени от икономическо естество, настъпили през 2020 година и имащи директна взаимовръзка със събираемостта на бюджетните приходи, измененията на пазара на труда, провокациите от непланирано закъснение на Брутният вътрешен продукт и въведени нови принадлежности за поддръжка “, се показва в плана.

“Влошената икономическа обстановка включва спад в търговията и услугите, спад на вътрешното търсене, увеличение на разноските, увеличение на уязвимостта и броя на уязвените във връзка с пазара на труда и други Бързото въздействие на коронавирусната пандемия и ограниченията за нейното преодоляване доведоха до мощно стесняване на световната стопанска система. Според прогнозите на Световната банка световната стопанска система може да се свие до 5.2% през тази година. Бяха наложени тежки ограничавания във всички страни от Европейски Съюз, което се отрази директно на динамичността на производството в страната. Данните през месец април сочат спад на размера на износа с съвсем 5% по отношение на първите четири месеца на 2019 година и с съвсем 20% единствено през април. Съгласно лятната прогноза на Европейски Съюз за България, през 2020 година се чака спад на Брутният вътрешен продукт от 7%. През първото тримесечие се следи закъснение на растежа на заплатите от 9% на годишна база по отношение на годишния растеж през първо тримесечие на 2019 година От 12,2%. Съгласно Конвергентната стратегия 2020-2022 от април 2020 година се чака Брутният вътрешен продукт през настоящата година да спадне с 3% в действително изражение “, написа в претекстовете.

Според оценката на въздействието рисковете, в случай че не бъде призната смяната във формулата, са държавният бюджет да не остане уравновесен .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР