Министър Вълчев обясни, че с разширен прием на студенти ще

...
Министър Вълчев обясни, че с разширен прием на студенти ще
Коментари Харесай

В осем професионални направления няма да има ограничения в приема на кандидат-студенти


Министър Вълчев изясни, че с уголемен банкет на студенти ще са професионалните посоки "Математика ", "Химически науки ", "Физически науки ", "Химически технологии ", "Религия и теология ", "Материали и материалознание ", "Енергетика " и "Педагогика на образованието по... ". В тези професионални посоки сега има доста малко студенти, като да вземем за пример огромни са потребностите от учители по химия и физика, уточни министърът.

Попитан дали ще има понижен банкет по професионалните посоки "Икономика " и "Администрация и ръководство ", в които през последните години има доста студенти, министър Вълчев напомни, че през 2016 година е почнала политиката за преструктуриране на приема, само че тогава МОН не е имало опция да дефинира приема във висшите учебни заведения по избрани професионални посоки.

Оттогава той се дефинира въз основа на академичната оценка за качество, от реализацията на студентите, от бъдещите упования за търсенето на пазара на труда и от няколко други съставния елемент.

Професионалните посоки в този момент са в четири групи, като "Икономика " и "Администрация и ръководство " са тези, в които в най-голяма степен "избуя " - усили се, през последните 20 години нерационалното търсене на висше обучение, съобщи министър Вълчев. Той изясни, че тъкмо в тези посоки е най-голямото понижение на приема през последните две години и тази политика продължава и в нормативните промени, които са препоръчани за публично разискване.

В системата на висшето обучение, спрямо преди пет години, в този момент се включват кандидат-студенти от випуски с доста по-ниска раждаемост, сподели министър Вълчев. Той заяви, че се усилва и приемът на студенти от българските диаспори. Този банкет беше повишен преди две години от 400 на 1000 бройки, а в този момент го усилваме от 1000 на 2000 бройки, като и два пъти бяха увеличени и стипендиите за тези студенти, сподели просветителният министър.

Той взе участие в гала за награждаването на най-хубавите университети за 2017 година, съгласно седмото издание на рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. То беше показано през декември в МОН, като в рейтинговата система бяха съпоставени 52 професионални посоки в 51 висши учебни заведения у нас. /dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР