Министър Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе

...
Министър Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе
Коментари Харесай

САЩ ни похвалиха за помощта за Украйна

Министър Тагарев: Като оказваме помощ на Украйна, ние пазиме и себе си
Помощта за Украйна е главен детайл на нашата политика, защото с Украйна ние пазиме и себе си. Помагайки на Украйна, ние получаваме благоприятни условия да увеличим потенциала на отбранителната промишленост, да работи нашата стопанска система и да получим някои спомагателни въоръжения, които другояче не бихме могли да си позволим. Това съобщи от Съединени американски щати министърът на отбраната Тодор Тагарев, представен от БНР.

По време на визитата си във Вашингтон той организира няколко срещи. Акцентът в тях беше съдействие в региона на сигурността и защитата сред България и Съединените щати. Той посочи, че сред двете страни от години има стратегическо партньорство.

Министърът на защитата разясни, че Украйна не е отправяла спомагателни претенции за военна помощ към България. В наш интерес и в полза на други европейски съдружници е този спор да откри решение, тъй че да бъде възобновено интернационалното право, интернационалният ред и цялата територия на Украйна в нейните интернационално приети граници, акцентира той.

По отношение на самолетите F-16 той съобщи, че всичко се движи по проект. Тагарев уточни, че би трябвало да се забързаме с построяването на новата инфраструктура, с цел да може да посрещнем тези нови съвременни бойни самолети. Военният министър увери, че нашата войска има задоволително готови водачи. Той изрази оптимизъм, че напролет на 2025 година ще забележим нашите водачи да летят на F-16.

Тагарев акцентира, че Съединени американски щати правят оценка доста високо уговорката на настоящето държавно управление и подкрепящото болшинството от Народното събрание да усили разноските за защита, да модернизира армията и да стимулира нашите военнослужещи.

България заслужава да бъде заслужен съдружник в НАТО, категоричен е той. Министърът даде за образец подписването на съглашението сред България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР