Министър Сербезова, в отговор на мой въпрос по време на

...
Министър Сербезова, в отговор на мой въпрос по време на
Коментари Харесай

Юсеин Вейселов: Младите лекари бягат заради ниско заплащане

Министър Сербезова, в отговор на мой въпрос по време на първия блиц надзор в здравната комисия на Народно събрание, Вие заявихте, че първият Ви приоритет е електронното досие, втория – решаването на казуса с медицинските фрагменти.

С тези думи националният представител от Движение за права и свободи Юсеин Вейселов се обърна към здравния министър проф. Асена Сербезова по време на пленарните разисквания за политиката на държавното управление по превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри, както и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България. Дебатът бе иницииран от Движение за права и свободи след запитване на народния представител от Движението доцент доктор Джевдет Чакъров.

Този проблем не е от през днешния ден. Той съществува от дълги години и решаването му ще ни коства много старания. Но времето, с което разполагаме, към този момент е прекомерно малко. Около 70% е дефицитът на лекари, към 90% – на медицински сестри. Всяка минута е значима, акцентира Вейселов.

От мои диалози с млади експерти в областта на опазването на здравето разбирам, че най-големият, главният проблем е заплащането, сподели националният представител от Движение за права и свободи. И добави, че тъкмо поради това още със старта на следването си съвсем всеки студент по медицина „вече се назначил в друга държава“.

Причините са две – положителното възнаграждение и доста положителните условия на труд, посочи Вейселов.

В този връзка моето предложение е: тези пари, които се даваха по член 5 от бюджета за НЗОК, да останат към заплатите на лекарите и по опция да се удвоят. Защото друго ще е мисленето на един младеж, в случай че стартира работа със заплата към 1500-1600 лева и в следствие тази заплата да се усилва, сподели националният представител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР