Министър-председателят възложи на всички отговорни институции проверка и тя излезе

...
Министър-председателят възложи на всички отговорни институции проверка и тя излезе
Коментари Харесай

Крум Зарков: Корупцията е кървяща язва, която е време да бъде затворена

Министър-председателят разпореди на всички виновни институции инспекция и тя излезе с резултат, че камионът изобщо не е бил в България. Предполагам, че ще се правят и още дейности по въпроса. Това, което е значимо да се означи, че България е нямала и не може да има нищо общо с този гърмеж.

Това разяснява в ефира на Euronews PrimeTime служебният министър на правораздаването Крум Зарков по отношение на замесването на името на България във гърмежа на Кримския мост.

Зарков прикани политиците да не се борят за точка рейтинг по тези въпроси,, тъй като всяват суматоха в обществото ни. „ Спокойствие и сигурност би трябвало да внушават държавниците, а не противоположното “, добави той.

По отношение на законодателните ограничения, които приготвя служебното министерство на правораздаването, Зарков изясни, че това са ограниченията, планувани по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).
Става дума за основаване на два обособени кодекса на етичното държание – на съдии от една страна и прокурори от друга, както и за ролята на инспектората към Висш съдебен съвет в целия този развой. Допълнително ще има антикорупционни образования, касаещи магистратите.
При нарушаване на кодекса следствията могат да бъдат дисциплинарни, само че в случай че се откри корупционно държание може да се стигне и до съд, посочи Зарков.

Относно промяната на антикорупционната комисия , правосъдният министър изясни, че концепцията е да има отделена от КПКОНПИ комисия, която да се занимава с следствието на корупцията по висшите етажи на властта.

„ Тоест, дребен брой закононарушения, малцина наранени от активността на комисията хора, само че които ще бъдат сложени под един доста сериозен надзор и доста по-ефикасно, уповавам се, следствие “, добави той.

По думите на министъра комисията няма да има титуляр ръководител. „ Искаме да се поучим от личната си история. Комисията ще бъде от 5 индивида, всеки един от които ще ръководи по 1 година. По този метод, когато сте ръководител и ви се сервира една кореспонденция и решите да си пандизите очите, ще знаете, че този, който стои до вас следващата година също ще я огледа “, уточни Зарков.

Той акцентира нуждата от скорошно приемане на измененията, тъй като от тях зависи втория транш по ПВУ на стойност повече от 700 млн. евро.
Корупцията е язва, кървяща прекомерно дълго и е време да бъде затворена.
„ Много от органите на правосъдната система действат отвън мандата си или в повърхностен състав, като Конституционния съд, а там би трябвало да се изградят болшинства от две-трети, с цел да може Народно събрание да излъчи своите представители. Това е от основно значение и не би трябвало да бъде забавяно “, разяснява Зарков дилемите пред 48-ото Народно заседание.

Според Зарков рецензиите на Иван Гешев към политиците има за цел повишение на неговия рейтинг.

„ Има разнообразни форми на популизъм. Наскоро се появи и понятието наказателно-правен популизъм. Когато се случи закононарушение или събитие, което законно възпалява публичното мнение, някой яхва тази вълна, в тази ситуация Иван Гешев, и стартира да дава обещание отмъщение или повдигане на наказванията, или споделя кой е отговорен “, отговори Зарков на изказванията на основния прокурор по отношение на престъпността в страната.

„ Важно е да се знае, че прокуратурата в България не е обвинител. Като част от правосъдната власт, тя би трябвало да откри обективната истина. Когато на доста ранен етап от такова следствие или инспекция, се заеме явно страна на едната от версиите, това може да опорочи цялото следствие “, разяснява още правосъдният министър.

„ Не мисля, че това е в полза на правосъдната система “, уточни Зарков и добави, че би инициирал процедура във Висш съдебен съвет по предварително премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор, в случай че има налични нови претекстове и условия.

Относно резултатите Българска социалистическа партия на провелите се на 2 октомври избори, Зарков разяснява, те са пределно ясни и ролята на всяко политическо управление е да си направи личния разбор, надлежно да предприеме дейности по превъзмогването на компликациите.

„ Според мен Българска социалистическа партия 5-та политическа мощ е задоволително да заключи рецесията на най-важната партия в България “, означи Зарков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР