Министър-председателят Стефан Янев разговаря с ръководствата на КНСБ и КТ

...
Министър-председателят Стефан Янев разговаря с ръководствата на КНСБ и КТ
Коментари Харесай

Синдикати обсъдиха с премиера бъдещето на ТЕЦ Марица изток 2

Министър-председателят Стефан Янев беседва с управленията на КНСБ и КТ " Подкрепа ". Поводът е бъдещето на комплекса " Марица изток 2 ". На срещата с изключение на премиера са участвали енергийният министър Андрей Живков и общественият Гълъб Донев.

Срещата е извършена в бърз порядък по искане на двата синдиката, заяви служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев.

Обсъдени са въпроси по енергийната тактика на страната, както и по плановете от Плана за възобновяване и резистентност. На огромна част от въпросите дадохме отговор.

Предстои сътрудниците от министерството на енергетиката и синдикалните организации да проведат среща с КЕВР, защото предстоят вести за действието на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и мините, изясни Донев.

Работим бързо, оперативно, тъй че да се вземат решения в интерес на работещите в мините и енергетиката и да послужат за това енергийната система да работи бързо и без сривове, добави министърът.

Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е горещият картоф, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров, като по думите му към момента няма петгодишна визия за комплекса.

" Проблемът е народен и би трябвало да бъде решаван с цялата отговорност. Настояваме за бистрота по какъв начин се развива Планът за възобновяване и резистентност в енергийната му част, която сега нямаме ", сподели той и добави, че българите чакат отговори какъв ток ще има и на каква цена.

Димитров напомни, че синдикатите са съумели да заложат като условия пред българското държавно управление една рамка за излъчванията, която е надалеч по-благоприятна.

" Битката през декември беше изгубена от 9 страни, които водеха тази борба. Стана ясно, че Зелената договорка ще промени нашата енергийна система и стопанската система като цяло ", сподели той.

Комплексът работи, само че със все по-големи сложности. Той не е предмет на синдикалните, обществените измерения на бъдещето на нашата енергийна система, той е предмет на националната сигурност. Той ще се трансформира във времето напред, ще наподобява по различен метод, само че няма по какъв начин да спре, сподели Димитров.



На 1 юли Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " трябваше да спре, в случай че нямаше заповед на енергийния министър.

Комплексът сега е подложен на колене, сподели Димитров и упрекна за сегашната обстановка поредност от неверни решения и от регулатора, и от БЕХ.

" Даваме си сметка, че през Плана за възобновяване и резистентност и средствата посредством Фонда за обективен преход е единственият късмет да забележим бъдещето на комплекса ", добави още Димитров.



Разговорът на моменти въобще не беше елементарен, съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Това, което ни облекчи в някакъв смисъл, беше изненадващата за мен готовност на министър-председателя в толкоз характерен бранш като енергетиката. Очертахме алените линии за нас и те са, че ние няма да се съгласим с стратегии, които ще предложат на миньорите да станат берачи на лавандула някъде, изясни Манолов.

Мисля, че от дълго време няма да стане правилото - закриваме, пък каквото стане. Това мислене е пагубно и този път няма да стане по този начин, безапелационен е Манолов.

Той съобщи, че синдикатите отиват на среща с представителите на КЕВР, с цел да обсъдят въпроси за Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", касаещи цените на тока и парното.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР