Министър-председателят се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Министър-председателят се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската комисия в Брюксел

 Министър-председателят се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, с което стартира работното му посещаване в белгийската столица.

Фокус на диалога бе изменението на климата. Българският министър председател акцентира, че страната ни споделя позицията на Европейска комисия, че това е световен проблем с възходящо значение, който изисква старания от всички страни. Министър-председателят Бойко Борисов означи, че в страните с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът към климатична индиферентност ще изисква доста по-високи вложения и дейни ограничения в обществения бранш.

" Приоритет за България продължава да бъде обезпечаването на равномерен, обществено и икономически-справедлив преход към постигането на климатична индиферентност. А тя изисква обилни запаси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка “, уточни Борисов пред Урсула фон дер Лайен. Премиерът добави, че за страната ни е значимо идните начинания на Комисията по отношение на законодателството в региона на климата да регистрират националните особености и да се основават на задълбочена оценка на въздействието за обособените страни членки.

В рамките на срещата сред Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен бе маркирана дейната работа на България по всички посоки за осъществяване на индикаторите по Механизма за съдействие и оценка (МСО). " Благодарни сме на Европейска комисия, че тези наши поредни старания и техните резултати бяха обективно оценени в последния отчет по МСО за България от октомври 2019 година “, уточни министър-председателят Бойко Борисов. Той бе безапелационен, че поради заключенията в последния отчет на Европейска комисия и многократните доказателства от страна на България, страната ни остава изцяло ангажирана с промените, които са устойчиви и необратими. В този подтекст се чака Европейска комисия да вземе и официално решение за преустановяване на Механизма за България.

" Високо оценяваме дейната поддръжка и ангажираност на европейските институции към Западните Балкани. Важно е да се резервира задължението на Европейски Съюз към района, тъй че да се надградят достиженията досега, които оказаха позитивно влияние върху Западните Балкани “, подчертава министър председателят Борисов пред ръководителя на Европейска комисия.

Българският министър председател посочи, че политиката на разширение е главен инструмент за реализиране на мир, непоклатимост и сигурност в Западните Балкани. " България постоянно е била поредна в поддръжката си за района, учредена на правилото на личните заслуги “, уточни министър-председателят Борисов. Той означи, че разширението носи както на Западните Балкани, по този начин и на Европейски Съюз скъпи изгоди като предвидимост и разцвет.

" Очакваме Хърватското председателство да реализира положителни резултати за шестте страни от Западните Балкани на идната Среща на върха в Загреб през май “, сподели още министър председателят Бойко Борисов пред ръководителя на Европейска комисия. Борисов обърна внимание, че страната ни е построила положително съдействие с Хърватското председателство, в това число в подтекста на нашето взаимно домакинство с Република Северна Македония на Берлинския развой през актуалната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР