Министър-председателят проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации

...
Министър-председателят проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации
Коментари Харесай

Водещи еврейски организации към Борисов: Вие сте силен съюзник на САЩ

 Министър-председателят организира видеоконферентна среща с водачите на водещите еврейски организации в Съединени американски щати, която се състоя в границите на 75-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Във фокуса на диалога бяха споделеният дневен ред на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, битката с антисемитизма, българо-израелският разговор, както и основната роля на Организация на обединените нации за интернационалния мир и сигурност.

" България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници. Взаимодействието сред двете страни е изключително необятно с наклонност за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, по този начин и в границите на НАТО и на съдействието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати “, съобщи министър-председателят по време на онлайн среща.

Той посочи, че очебийно околните връзки на страната ни с американските еврейски организации са водеща насочна точка за поощряване на двустранния разговор сред София и Вашингтон, както и на практическото съдействие сред България и Израел.

" Вие сте мощен съдружник на Съединени американски щати “ – с тези думи пък се обърнаха представителите на водещите еврейски организации в Съединени американски щати към българския министър-председател.

Премиерът Борисов даде висока оценка на Стратегическия разговор България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 година в София. По думите му по този начин се отваря нова глава и по-високо равнище на съдействие в предпочитаните области от съвместен интерес като сигурността и защитата, енергетиката, търговията и стопанската система. " Разчитаме на поддръжката на американските еврейски организации за усилване на двустранното търговско-икономическо съдействие и за привличането на нови директни американски вложения в България “, акцентира министър-председателят Борисов. Според него забележителен капацитет за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните браншове като осведомителните и информационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.

 

" Пандемията от COVID-19 онагледи какъв брой решаващи и нужни са нашите двустранни и многостранни трансатлантически старания и взаимност в името на груповото здраве, разцвет и сигурност “, добави министър председателят Борисов. Той изрази признателност за цялостната американска поддръжка под формата на редица начинания в интерес на напъните на България да се опълчи на разпространяването на заболяването.

В хода на диалога министър-председателят показа загрижеността на международната еврейска и интернационална общности по отношение на растящия антисемитизъм и всички форми на фанатизъм. " Осъждаме всеки опит от страна на лица с екстремистки визии да манипулират публичното мнение и да насаждат ненавист, възползвайки се от страха и възприятието за неустановеност, провокирани от пандемията “, означи министър председателят Борисов. Той добави, че българските институции и еврейската общественост в страната ни не престават да наблюдават деликатно за появяването на онлайн материали с антисемитска устременост и да реагират съответно и навреме.

" Правителство ще продължи да основава нужните условия и политики за среда, свободна от всички форми на дискриминация, в това число като работи взаимно с Европейски Съюз и интернационалните организации, които високо ценят приноса на страната ни в битката с тези общи провокации “, сподели още.

В рамките на онлайн срещата министър председателят посочи също голямото значение, което България отдава на връзките си с Държавата Израел както в двустранен проект, по този начин и от позиция на мирния развой в Близкия изток. Доказателство за това е политическият разговор на високо ниво - израелският министър-председател Бенямин Нетаняху бе на посещаване във Варна през ноември 2018 година, а министър председателят реализира две визити в Израел - надлежно през юни и септември 2018 година Борисов и Нетаняху организираха също няколко телефонни диалози т.г. във връзка обмяна на опит и потвърдили своята успеваемост ограничения в борбата с COVID-19.

" Тази година означаваме 30-годишнина от възобновяването на българо-израелските дипломатическите връзки. Потвърждаваме желанието си и отсега нататък съдействието ни с Държавата Израел, която за нас е основен сътрудник, да продължи да се развива и да се задълбочава “, сподели още министър председателят Борисов пред американските еврейски организации.

Във видеосрещата участваха водачите на: Конференцията на президентите на главните американски еврейски организации, Американския еврейски комитет, Лигата против поругаването, Б’ней Б’рит Интернешънъл, Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство, Световния еврейски конгрес, Световната еврейска организация за реставрация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР