Министър-председателят Николай Денков на 4 октомври ще се срещне с

...
Министър-председателят Николай Денков на 4 октомври ще се срещне с
Коментари Харесай

Премиерът Денков се изсмя на Радев: Срещата в австрийския канцлер е договорена отдавна

Министър-председателят Николай Денков на 4 октомври ще се срещне с канцлера на Австрия Карл Нехамер във Виена за следващ диалог по най-важната за България външно-политическа тематика – влизането ни в Шенген.
Посещението, за което българското държавно управление публично удостовери, е планувано от дълго време в календара на Министерски съвет.
“Няма ден, няма седмица или среща от дипломатическо до икономическо и институционално равнище, на които да не се повдига тематиката за приемането на България в Шенген. Не сме се лимитирали само и единствено с дипломатически старания. Мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнесът и компаниите», разяснява пред публицисти в Ню Йорк вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Тя също подсети за плануваната среща на премиера Денков в Австрия – една от двете европейски страни, които имат запаси към допускането на българи и румънци през шенгенските граници.
Повод за коментара на Габриел са рецензиите на президента Румен Радев към държавното управление, че не води политика за увещание на Австрия да отстрани ветото против България. На страната ни беше отказано участие в Шенгенското пространство през декември 2022 година, по време на служебното държавно управление на Румен Радев, откакто и Австрия, и Нидерландия, показаха отрицателна позиция. Тогава Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи утвърди Хърватия, която от 1 януари е част от Шенгенското пространство, предава Лупа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР