Министър-председателят на Япония Шинзо Абе Япония се превърна в поредната

...
Министър-председателят на Япония Шинзо Абе Япония се превърна в поредната
Коментари Харесай

И Япония обяви извънредно положение

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе

Япония се трансформира в следващата страна, която разгласи изключително състояние поради ковид. То ще важи за Токио и шест други префектури. Освен това държавното управление на Шинзо Абе приготвя и стопански пакет на стойност близо 1 трлн. $ за да бъдат лимитирани резултатите на COVID-19. Премиерът е под напън към този момент от седмици да разгласи изключително състояние, което той до момента отхвърляше да направи, като се позоваваше на ниския брой инфектирани в страната.

Япония има 3500 заболели от ковид, както и 85 смъртни случая - относително ниски цифри по отношение на множеството страни по света. Проблемът е, че към една трета от случаите са съсредоточени в столицата Токио, където лечебните заведения се оказаха неподготвени и медицинските лица разясняват обществено, че ситуацията е отвън надзор отдавна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Предвид спешната обстановка на здравното поле държавното управление беше посъветвано да разгласи изключително състояние ", разяснява Шинзо Абе пред публицисти. Извънредното състояние би трябвало да продължи месец и да даде на губернаторите на обособените префектури в страната пълномощия да накарат жителите да си стоят у дома. Не се плануват санкции за тези, които излизат на открито, и вместо това управляващите ще се надяват на почтеност от страна на жителите и напън от по-малките общности. Извънредната обстановка има поддръжка от 80% от жителите, сочи изследване на JNN.

Според някои от представителите на здравната общественост мярката е мощно закъсняла и се чака внезапен скок на заболелите, който няма да може да бъде затрупан от системата за опазване на здравето. " Извънредно състояние трябваше да бъде оповестено най-късно на 1 април ", разяснява Кенджи Шибуя, шеф на Института по публично здраве към King`s College.

Икономическият пакет, който ще бъде препоръчан от държавното управление, е за 108 трлн. йени (990 милиарда долара), от които 6 трлн. йени ще отидат за директни заплащания към семействата и дребния бизнес, а 26 трлн. - за вдишване на осигуровки и други данъчни заплащания. Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат изхарчени по-голямата част от парите, както и по какъв начин тъкмо ще бъде финансирана програмата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР