Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм отмени срещата си с външни

...
Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм отмени срещата си с външни
Коментари Харесай

Турският премиер отмени срещата си с германския външен министър

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм анулира срещата си с външни министър на Германия Зигмар Габриел. Това съобщава Cumhuriyet, базирайки се на източник от администрацията на премиера. По думите му това е обвързвано с „ пренатоварената работна програма” на премиера.

Зигмар Габриел е на посещаване в Турция. Той към този момент организира диалог с сътрудника си Мевлют Чавушоглу, след който стана ясно, че Анкара не е съгласна немски депутати да посетят авиобаза „ Инджирлик”.


Снимка: REUTERS

Очакваше се Габриел да се срещне и с Йълдъръм.
По-късно той бе признат от турския президент Реджеп Ердоган. Срещата се организира при закрити врата и продължи към час.

Ден преди визитата на немските депутати в база „ Инджирлик”, Турция осведоми немското Министерство на външните работи, че визитата не може да бъде осъществено. След това немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Берлин ще продължи да търси разновидности за прекачване на военния си контингент от турската авиобаза в прилежащи страни. На конференция след диалога с Чавушоглу Габриел означи, че Берлин е наскърбен от турското решение.

„ Все още нямаме явен проект за „ „ Инджирлик”. Ще го обсъдим още един път и след това ще уведомим турската страна. Във всеки случай, желаеме да решим този проблем мирно”, сподели той.

Турция упреква Германия, че отхвърля да й съобщи военните, които съгласно Анкара са забъркани в опита за държавен прелом от юли предходната година, както и деятели от неразрешената в страната Работническа партия на Кюрдистан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР