Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в

...
Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в
Коментари Харесай

Премиерът на Тайланд показно се ваксинира с "АстраЗенека", а Швеция временно я спря

Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана през днешния ден първият човек в страната, ваксиниран с имунизацията против Covid-19 на английско-шведската компания " Астра Зенека ", откакто тя беше краткотрайно спряна поради опасения за сигурността й, съобщи Ройтерс.

Прают и други членове на държавното управление в началото трябваше да бъдат имунизирани в петък. Тайланд обаче реши краткотрайно да спре използването на препарата на " Астра Зенека ", тъй като се появиха подозрения, че може да провокира тромби в кръвта. Няколко европейски страни преустановиха потреблението му.

Премиерът съобщи пред кореспонденти, че се имунизира, с цел да даде убеденост на хората.

Вчера, откакто доста страни оповестиха, че няма проблеми с тромбози при потребление на имунизацията на " Астра Зенека ", тайландският здравен министър сподели, че имунизациите ще бъдат възобновени.

Тайланд стартира да имунизира здравните служащи на първа линия и други групи с внасяни от чужбина дози, само че цялостната имунизационна тактика на страната доста зависи от това тя да стартира да създава имунизацията на " Астра Зенека ". Предвижда се препаратът да бъде създаван от компания, благосъстоятелност на тайландския крал. Дозите от вътрешното произвеждане обаче не се чакат по-рано от юни, когато Тайланд счита да стартира всеобща имунизация.

И Швеция краткотрайно спря имунизацията

Междувременно Швеция разгласи през днешния ден, че стопира краткотрайно имунизациите против Covid-19 с препарата на " АстраЗенека " като защитна мярка, съобщи Ройтерс.



" Шведската организация за публично опазване на здравето реши да спре използването на имунизацията, до момента в който не бъде приключено следствието на Европейската организация по медикаментите във връзка със страничните резултати ", се споделя в изказване на ведомството.

Шведската организация за медицински артикули заяви през вчерашния ден, че е открила 10 случая на формиране на тромби и един случай на ниски равнища на тромбоцити измежду хора, на които е сложена ваксина на " АстраЗенека ".

" Важно е да спрете имунизациите, до момента в който EMA не разбере дали тези случаи може да са свързани с имунизацията ", сподели държавният епидемиолог Андерс Тегнел.Шведският отдел означи, че имунизацията AstraZeneca обезпечава добра отбрана против ковид, а общият брой на приложените дози е 17 млн.

По-рано доста европейски страни оповестиха цялостното или отчасти преустановяване на използването на имунизацията AstraZeneca. Австрия бе първата страна, която в границите на Европейски Съюз даде звук за протест. След нея я последваха: Германия, Франция, Италия, Испания, Словения, Португалия, Кипър, Холандия, Австрия, Дания, Естония, Латвия, Литва, България, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Исландия и Кипър.

Сърбия, Гърция и Румъния взеха решение да не престават да употребяват препарата на английско-шведската компания.

" Ние имаме ваксина на АстраЗенека, това е отлична, фантастична ваксина, само че за жалост, поради отрицателната акция, някои наши жители размислят дали да я употребяват ", сподели сръбският министър председател Ана Бърнабич. Вярвайте на нашата Агенция за медицински средства. Ние сме уверени в цялостната надеждност и сигурност на тази ваксина. Световната здравна организация - също. В сегашния миг всяка ваксина е по-добра в сравнение с да останете изцяло без отбрана, сподели още тя.

В момента Сърбия, която има население от 7 милиона души, е ваксинирала 2 милиона и 40 хиляди свои жители. 791 000 сърби са получили и втората доза от имунизацията. По брой на имунизираните на 1 милион души, Сърбия се подрежда на второ място в Европа и на пето в света.

Европейската организация по медикаментите ще се събере в четвъртък на изключително съвещание, с цел да проучва обстановката с имунизацията, създадена от АстраЗенека, и разгласи своето решение.

Консултативният комитет на Световната здравна организация (СЗО) също стартира следствие на данните за образуването на тромби при имунизираните с препарата на британско-шведската компания " АстраЗенека ", заяви и Ройтерс, базирайки се на представителя на СЗО Кристиан Линдмайер.

До този миг няма няма доказателства, че имунизацията на " АстраЗенека " провокира тромби и съсиреци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР