Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон в сряда обяви, че подава

...
Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон в сряда обяви, че подава
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция подава оставка

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон в сряда разгласи, че подава оставка, заяви " Ройтерс ", представена от .

Тя одобри провалянето на лявоцентристката ѝ коалиция след оспорваните избори. Победата на четирипартийния десен опозиционен блок е първата стъпка към съставянето на ново държавно управление. Все още малко гласове остават да бъдат преброени, само че Андершон сподели, че резултатите демонстрират, че десният блок е победил.

" Затова на следващия ден ще помоля ръководителя на Народното събрание да бъда освободена от моя пост ", сподели Андершон по време на конференция.

Припомняме, че Умерените, Шведските демократи, Християндемократите и Либералите имат преднина от едно място след изборите в неделя и наподобява, че ще получат 176 места в 349-местния парламент против 173-те места на лявоцентристите, съгласно последните данни на изборния орган. 

Резултатът към момента би трябвало да бъде публично доказан, евентуално до уикенда.

Изборите означават вододел в шведската политика с антиимиграционните Шведски демократи, отбягвани от всички огромни партии, когато за първи път влязоха в Народното събрание през 2010 година, на прага да получат въздействие върху държавната политика. 

Те наподобяват подготвени да завоюват 20,6% от гласовете, изпреварвайки умерените, които получиха 19,1%, като най-голямата партия вдясно.

Въпреки че партията на Кристерсон е по-малка, водачът на Шведските демократи Джими Акесон не може да получи необятната поддръжка от десницата, нужна за отстраняването на социалдемократите.

Бъдещият министър-председател ще би трябвало да приключи процеса по встъпването в НАТО на Швеция и прилежащата ѝ Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а по-късно и социалдемократите, които в предишното бяха срещу участие в НАТО, трансформираха позицията си.

Така в средата на май стана допустимо подаването на поръчка за участие. Тази тематика дълго време бе разграничителна линия в Швеция, само че през днешния ден по нея има необятен консенсус. Против са само Партията на зелените и някогашните комунисти, които през днешния ден са част от Лявата партия.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР