Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич даде интервю за Панорама при

...
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич даде интервю за Панорама при
Коментари Харесай

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич: Искаме приятелство

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич даде изявление за " Панорама " при визитата си у нас.

Въпрос: Г-жо министър-председател, исторически България и Сърбия постоянно са били в някаква конкуренция. А по какъв начин е в този момент, когато България ще ръководи Европейски Съюз? Това трансформира ли връзките?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Да. Но това не се отнася единствено до България и Сърбия. Нашата част на света, Балканите, постоянно е била доста комплицирана и забавна, постоянно не в позитивен смисъл. През последните години това се трансформира, за благополучие. България и Сърбия имат доста положителни, другарски връзки, в това число на най-високо равнище. Комуникацията, която имаше Вашият министър председател Борисов с моя предходник и сегашен президент Александър Вучич изцяло промени нещата. Смятам да продължа по този път. Приятно ми е да бъда в София. Срещнах се с премиера Борисов и на срещата 16+1 в Будапеща. Имаме значими взаимни планове и общо ярко бъдеще. Отделно, благодаря на България за поддръжката, която оказва на Сърбия за нашия европейски път. И че един от главните, даже най-големият приоритет на Вашето председателство е поддръжката за Западните Балкани и разширението на Европейския съюз.

Въпрос: Аз въпреки всичко, за конкуренцията. Не се ли състезаваме кой ще направи повече от автомагистралата София-Ниш?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Ами ние сме много спортно настроени. И това не е наложително неприятно, когато въпросът е кой пръв ще свърши работа. Извънредно е значима автомагистралата сред Ниш и София и се надявам, че ще я приключим по-скоро. И от наша страна, и от ваша.

Въпрос: Премиерът добавя плановете: железницата, газовият интерконектор и енергийната сигурност – и несъмнено, скъпият роуминг.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Това е един от главните въпроси за Западните Балкани, включен в Берлинския развой - да работим с Евросъюза за премахването на цените за роуминг. Тази е от самодейностите, които не са единствено политически, а имат директно въздействие върху живота на хората.

Въпрос: А въпросът за българското малцинство в Сърбия не е ли сензитивен в връзките? Питам, тъй като случаят с българските лекари в Босилеград имаше огромен отзив у нас.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Не преглеждам този случай на политическо равнище. Става дума за пропуски в лицензите и разрешителните на лекарите да правят прегледи – и да преглеждат на плануваните за това места. Това е административен въпрос, остана си на локално равнище. Срещу лекарите не са повдигнати никакви обвинявания. Просто поради качеството на живот и сигурността на жителите е значимо всички процедури да се съблюдават, изключително в медицината. Така че не преглеждам този въпрос като политически и по тази причина не е и повдиган на политическо равнище. В Сърбия българското национално малцинство е доста значимо. Изпитваме огромно почитание към всички малцинства и имаме институционални механизми за съдействие с формалните малцинства, едни от най-хубавите в Европа. Малцинствата могат да вземат участие в политическия, в публичния живот, имат право на свое обучение, на информиране и администрация на своите езици. Гордея се с метода на Сърбия. И постоянно сме отворени за разговор, в случай че има нужда да се придвижи нещо.

Въпрос: Днес на Балканите съвременно е не съперничеството, а съдействието. Как ли ще наподобява районът, в случай че всички тук са съдружници?

Всички ли на Балканите са уверено от едната страна, европейската? Включително, Сърбия.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Мисля, че всички са от едната страна, на страната на Европа…

Въпрос: Ама уверено ли?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Е някои може би работят малко повече от другите за това. Сърбия изцяло е отдадена на районното съдействие, непоклатимост и обвързване. Защото всички ние сме прекомерно дребни пазари. Ако има каквото и да е безпокойство от неустойчивост, никой от нас няма да може да се развива бързо.

Въпрос: В тази връзка, по какъв начин гледате на подобряването на връзките сред България и Македония? Има ли някаква ревнивост от сръбска страна?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Не. Тъкмо противоположното. Ние приветстваме това. И приветстваме всички градивни договорености сред страните от района, които потвърждават, че можем да беседваме. Че можем да се договаряме без външна помощ, че имаме общи планове, че даваме позитивни сигнали. От това всяка страна поотделно ще има свои съответни изгоди.

Въпрос: Радко Младич беше наказан. Това тематика ли е за Сърбия?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Сърбия се стреми да се обърне към бъдещето. Твърде доста старания положихме за това през последните три години. Не бих желала да разясня присъдите. Но споделям още веднъж – ние сме обърнати към бъдещето и оставяме предишното зад нас.

Въпрос: Накрая, Вие сте първата жена-премиер на Сърбия. Как желаете да я измененията?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Имам два целта на моето държавно управление. Единият е дигитализацията: да подкрепим повече започващите иновационни компании. И развиването на науката. Всички ние сме много изобретателни. Не единствено Сърбия, а и България, и останалите. България направи доста в системите за финансиране на старт-ъпите. Вашият капиталов фонд Eleven оказа помощ и на започващи компании в Сърбия. Така че тук има какво да научим от България. Третото, което желая да направя е, да продължа започнатото от моя предходник: районното съдействие. Сърбия желае да има другарски връзки със страните от района. Направихме доста, когато Александър Вучич беше министър председател. Той сътвори персонални, другарски връзки с водачите в района. И в този момент аз давам знак, че също ще се старая да подкрепям този имидж на Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР