Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер изрази мнение в подкрепа на

...
Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер изрази мнение в подкрепа на
Коментари Харесай

Саксонският премиер призовава за възобновяване на доставките на руски газ

Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер изрази мнение в поддръжка на реконструкцията на газопровода " Северен поток ", взривен на дъното на Балтийско море. " Трябва да се върнем към основите ", съобщи той в изявление за немската телевизия ZDF. Обществеността възприе думите му като опрощение за връщане към закупуването на на ниска цена газ от Москва.


Кречмер настоя да се " преразгледа " енергийният преход на Германия, като изясни, че той не е съответен към актуалната геополитическа конюнктура.

" Енергийната политика е ахилесовата пета на всяка стопанска система ", сподели той и добави, че Германия открива този факт по доста мъчителен метод. Кречмер също по този начин означи, че сега високите цени на силата възпират промишлеността да влага в страната, което съгласно него постанова връщането към " здрава икономическа система ".

Коментаторите възприеха думите на политика като нищо повече от предпочитание за връщане към евтиния газ от Русия. Енергийният преход на Германия под предлог за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид и увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници включваше и увеличение на вноса на газ от Изток. Войната в Украйна обаче доста наруши дългогодишните проекти на Германия в тази област.

Кречмер уточни, че ремонтирането на " Северен поток 1 " е въпрос на здрав разсъдък и предизвиква търсенето на мирни договаряния с Москва.


Патриция Тепер, анализатор в Западния институт, уточни, че въпреки Energiewende (германската енергийна политика – бел.ред.) да е тясно обвързвана с доставките на съветски газ, външната политика и вземането на решения за най-благоприятните резултати за вътрешната стопанска система са надалеч от сферата на подготвеност на саксонския министър председател.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок призна, че политиката на страната ѝ по отношение на Русия е била неправилна. " Като немски министър ми бяха заложени сериозни въпроси в балтийските страни. Защо се направихте толкоз подвластни от съветския газ? Защо построихте газопровод в средата на Балтийско море, който подкопава нашата сигурност? И истината е, че те бяха прави, а ние грешахме. Германия прекомерно дълго време беше прекомерно подвластна от съветската сила. За всеки кубически метър на ниска цена газ плащахме със сигурността си два, три пъти ", сподели тя през май.

През годините страните от Централна и Източна Европа неведнъж предупреждаваха, че газопроводите ‚Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “ ще създадат Европа енергийно подвластна от Русия, трансформирайки се в инструмент за политически шантаж в кремълски ръце. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР