Министър-председателят на Република Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че не

...
Министър-председателят на Република Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че не
Коментари Харесай

Сърбия: Спирането на газа заради България е невъзможно

Министър-председателят на Република Сърбия Ана Бърнабич съобщи през днешния ден, че не се тормози от притока на газ през Балканския поток през България към Сърбия, като отсече, че разискването на опцията за прекъсване на преноса на газ е неприемливо.

Това се споделя в изказването ѝ, оповестено в уеб страницата на сръбското държавно управление.

В изказване пред Икономическия конгрес в Яхорина Бърнабич оцени, че прекъсването на преноса на газ ще бъде невъобразим казус .

Това би означавало, че няма контракти, договорни отговорности, господство на закона, а цари Дивият запад и заграбване на непознат камион със стока .

Премиерът уточни, че в случай че това се слуичи, към този момент няма сигурност за никого в Европа и света, като напомни, че Сърбия е вложила над милиард евро в газопровода.

В същото време плащахме газ, той е наш, имаме контракт за доставка с Русия. Случвало се е да минава през България, да има проблеми, само че българските проблеми не са наши, уточни Бърнабич.
 РСМ не се тормози от прекъсването на съветския газ за България
РСМ не се тормози от прекъсването на съветския газ за България

Страната на практика не зависи от природния газ

Тя изрази вяра, че Полша и България ще съумеят да се договорят за доставките на газ.

Интересува ме по какъв начин живеят хората в Сърбия и всяко разстройване в Европейски Съюз би имало отрицателни последствия за стопанската система на страната ни. Колкото по-спокойно и устойчиво, толкоз по-добре за нас, приключи министър председателят.

Засега няма спиране на доставките на газ за Република Северна Македония (РСМ), откакто Русия прекъсна доставките за България, откъдето страната получава газ. РСМ не е доста подвластна от газа като енергиен източник. По-голямата част се изразходва за отоплителни централи, а отоплителният сезон е завършил. Дори да има цялостно прекъсване на съветския газ, резултатът ще бъде съвсем нулев. Това сподели по-рано през днешния ден министърът на стопанската система Крешник Бектеши.
 Обновена
" Газпром " стопира газа и предизвести да не пипаме преноса

Полша удостовери прекъсване на доставките

" Газпром " спря изцяло доставките на газ за българската компания " Булгаргаз " и полската PGNiG заради неплащане в рубли в точния момент. " Газпром " напомня също, че България и Полша са директни страни, тъй че " при положение на неразрешено евакуиране на съветски газ от директни размери към трети страни, директните доставки ще бъдат понижени с този размер ".

На 31 март президентът Владимир Путин подписа декрет, съгласно който някои страни би трябвало да заплащат за газа, доставен след 1 април, единствено в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специфични сметки в рубли и задгранична валута вид " К " за задгранични купувачи. Чуждестранният покупател заплаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на " Газпром ". В този миг се смята, че задължението за заплащане на естествения запас е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откогато съветският президент Владимир Путин съобщи предишния месец, че " недружелюбните " задгранични купувачи ще би трябвало да заплащат на държавния " Газпром " в рубли вместо в други валути. Европейска комисия реши, че няма да заплаща газа в рубли, само че в петък съобщи, че това не би било нарушаване на глобите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР