Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев повтори, че решението на

...
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев повтори, че решението на
Коментари Харесай

Заев: Искаме решение, но не на всяка цена


Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев повтори, че решението на разногласието за името с Гърция би трябвало да подсигурява идентичността и достолепието на двете страни и и тук няма никакви алтернативи.

Не виждам нуждата от смяна на конституцията, сподели той, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на разрешаване на казуса с името се разискват конституционни промени.

"Искането за смяна на Конституцията в договарянията за името е гръцка позиция, само че ние имаме нашата. Македония към този момент промени конституцията си през 1993 година Направихме огромна крачка за унищожаване на иредентизма. В момента всичко, което вършим, е да потвърдим, че Македония няма никакви териториални искания. Македония желае да построи другарски отношения" и в тази връзка не виждам аргументи за сходни промени, акцентира Заев.

Той повтори, че решението за името би трябвало да подсигурява идентичността и достолепието на двете страни и тук не би трябвало да има никакви подозрения.

Заев напомни, че през вчерашния ден е показал позицията на своето държавно управление за географско определение на името. "Ние оставаме на мнение, че достолепието и идентичността са значими неща. Убеден съм, че Македония може да реализира консенсус по този въпрос в и ще откри решение в името на своята евроатлантическа перспектива", уточни още македонският министър председател.

Той е уверен, че това може да се направи от държавните институции, политическите субекти - държавното управление и опозицията дружно.

„ Бъдете сигурни, че знаем какво е допустимо. Ще създадем всичко по силите си, с цел да намерим решение на този парещ 25-годишен проблем, само че не непременно “, безапелационен е Заев

Според него има радикални структури и в двете страни, само че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да намерим решение за създаване в бъдеще на двустранно и районно другарство с всички страни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР