Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки е назначил в понеделник полк.

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки е назначил в понеделник полк.
Коментари Харесай

Премиерът на Полша смени шефа на разузнаването -

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки е назначил в понеделник полк. Бартош Армушкевич за началник на Агенцията за разузнаване. До момента Армушкевич беше заместник-директор на Агенцията за вътрешна сигурност, контраразузнаването. Досегашният шеф на полското цивилно разузнаване Пьотр Кравчик е подал оставка, заяви канцеларията на Моравецки, представена от ПАП.

Според полското законодателство шпионин номер 1 на страната се назначава и освобождава от министър-председателя след поискване на мнение от президента и държавната комисия по въпросите на специфичните служби и парламентарната комисия със същия сектор. Мненията на трите институции не са задължаващи за премиера. Говорителят на министъра-координатор на спецслужбите във Варшава Станислав Жарин заяви, че новият шеф на полското разузнаване е офицер с дълготраен действен опит.

Полк. Бартош Армушкевич е абитуриент на офицерски курс за чиновници на разузнаването. Работата си в Службата за отбрана на страната, а след това Агенция за вътрешна сигурност, стартира пред 1997 година. Завършил е „ шпионската школа “ в Центъра за образование на фрагменти за разузнаването в Стари Клейкути. От началото на кариерата си в службите се занимава с оперативна работа, акцентира Станислав Жарин. Има административен опит в структурите на службите в страната и в централата. В Агенцията за вътрешна сигурност е бил началник на Департамента за контраразузнаване.

Според полския седмичник „ Впрост “ оставката на досегашния началник на разузнаването Пьотр Кравчик може да е обвързвана със гибелта на предприемача и оръжеен търговец Анджей И., който беше открит мъртъв в Албания откакто се оказа в центъра на скандал с доставката на респиратори в интервала на пика на първата вълна COVID-19. Оказа се, че респираторите, които е купила с негово ходатайство полската страна са в пъти по-скъпи от нужните аналози, а също така са били непригодни за работа. Нито една от службите във Варшава, включително и разузнаването нямаше визия къде се намира търговецът. Службите докладвали на политическото управление на страната, че е умрял в Тирана едвам 9 дни след кремацията на покойника.

Смяната, обаче, може да е обвързвана и с целите на Полша във външен проект на фона на войната в Украйна. Агенцията за разузнаване на Полша сподели обществена интензивност по украинска линия, откакто на няколко пъти публично популяризира прихванати по електронен път диалози на съветски военни в Украйна като сигнал: " Ние сме там, в Украйна, чуваме и виждаме ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР