Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг заяви в неделя, че все

...
Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг заяви в неделя, че все
Коментари Харесай

Премиерът на Норвегия призова да не се бърза с изводите от арестуването за шпионаж на руски гражданин

Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг съобщи в неделя, че към момента е рано да се вършат заключения за смисъла на задържането в Осло на жител на Руската федерация, подозиран в шпионаж, написа локалният вестник " Верденс ганг ".
" Рано е да се каже дали това събитие ще има някакво влияние върху връзките сред Норвегия и Русия. Длъжни сме да позволим на следствието да откри обстоятелствата ", означи Солберг. Според нея е тревожно, че хипотетичната шпионска активност е осъществена точно в постройката на Норвежкия парламент.
Норвежкият министър-председател обаче счита, че няма нищо извънредно в събитието, защото по-рано от норвежкото разузнаване са предупреждавали, че Русия и Китай правят разследваща активност на територията на страната.
Ръководителят на Министерството на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде от своя страна отхвърли да разяснява случая. " Нямаме информация какво тъкмо е станало. Нямам повече мнения по тематиката ", сподели Сьорейде.
Посолството на РФ в Норвегия удостовери във " Facebook " задържането на съветски жител на летището в Осло. От дипломатическата задача оказват подпомагане на задържания за отбрана на неговите права. Въпреки това обаче от посолството считат, че мотивът за арест е изфабрикуван и безусловно безразсъден.
Според вестник " Верденс ганг " 51-годишен съветски жител е арестуван по обвиняване в " противозаконна разследваща активност " и може да получи ефикасна присъда от най-много три години. Задържаният е подозиран в шпионаж по време на парламентарен семинар с присъединяване на представители от 34 страни, които дискутират въпросите по цифровизацията в Норвежкия парламент. Неговият юрист към този момент съобщи, че клиентът му не схваща за какво е бил арестуван и счита, че става въпрос за неразбирателство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР