Министър-председателят на Литва Саулюс Сквернелис, който бе победен на вчерашните

...
Министър-председателят на Литва Саулюс Сквернелис, който бе победен на вчерашните
Коментари Харесай

Литовският премиер обяви, че ще подаде оставка

Министър-председателят на Литва Саулюс Сквернелис, който бе надвит на вчерашните президентски избори, разгласи, че ще подаде оставка през юли, съобщи Франс прес.

Икономистът и новобранец в политиката Гитанас Науседа излезе отпред, съгласно частични резултати, и ще се изправи на втория тур на 26 май против някогашната министърка на финансите, консерваторката Ингрида Шимоните.

" Това, че не доближих втори тур, демонстрира каква е оценката за мен като политик ", съобщи Сквернелис в ефира на публичната телевизия ЛРТ.

Според частични резултати от преброени бюлетини в 83 % от изборните секции, Науседа получава 31,18 % от гласовете, Шимоните е с 26,16, а Сквернелис е на трето място с 22,26 %.

Предизборната акция бе доминирана от въпроса за общественото неравноправие сред богати и небогати, което нараства в Литва, макар солидния напредък на стопанската система.

Тримата любимци обявиха, че ще се борят с този проблем.

В Литва президентът не упражнява действителна политическа власт, само че дава отговор за външната политика и взе участие в срещите на върха на Европейски Съюз. Той назначава министрите, съдиите, началниците на въоръжените сили и на централната банка, само че нормално би трябвало да получи за това утвърждението на премиера или на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР