Министър-председателят на Литва подава предсрочно оставка. Саулюс Сквернелис беше кандидат

...
Министър-председателят на Литва подава предсрочно оставка. Саулюс Сквернелис беше кандидат
Коментари Харесай

Литовският премиер подава оставка

Министър-председателят на Литва подава предварително оставка.
 Литва гласоподава за президент
Саулюс Сквернелис беше претендент за президент на извършените през вчерашния ден в страната избори. Слабият му резултат е предизвикал решението му да напусне премиерския пост през юли, съобщи Българска телеграфна агенция.

Частичните резултати извеждат на първото място икономистът без опит в политиката Гитанас Науседа, само че резултатът му го изпраща на втори тур. На 26 май той ще се изправи против някогашния министър на финансите - консерваторката Ингрида Шимоните.

" Това, че не доближих втори тур, демонстрира каква е оценката за мен като политик ", съобщи Сквернелис в ефира на публичната телевизия ЛРТ.

При преброени 83% от бюлетините Науседа получава 31,18%, Шимоните - 26,16%, Сквернелис - 22,26%.

Въпросът за възходящото неравноправие сред богати и небогати в Литва макар растежа на стопанската система доминираше в предизборните диспути и тримата любимци дадоха обещание да се борят с казуса.

В Литва президентът дава отговор за външната политика и взе участие в срещите на върха на Европейски Съюз. Той назначава министрите, съдиите, началниците на въоръжените сили и на централната банка, само че нормално би трябвало да получи за това утвърждението на премиера или на Народното събрание.

Всички претенденти на президентските избори се показват като уверени поддръжници на Европейски Съюз и НАТО, считани за гаранция против огромния съветски комшия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР