Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че албанската общност в

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че албанската общност в
Коментари Харесай

Курти: Албанската общност в Сърбия трябва да получи същото внимание, както сръбската общност в Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи, че албанската общественост в Сърбия би трябвало да получи същото внимание каквото получават косовските сърби, заяви „ Коха “.


В обява в " Х " Курти осведоми за нарушаването на правата на албанците в Прешевската котловина от страна на Сърбия.

" Албанската общественост в Сърбия би трябвало да получи същото внимание, както сръбската общественост в Косово. Това е предпоставката за правата на малцинствата - че етническата принадлежност не може и не би трябвало да дефинира правата ти в една страна. 6000 етнически албанци (по данни на доктор Флора Ферати_Сахсенмайер) са били нелегално заличени от изборните описи и не могат да гласоподават, да работят, да купуват парцели или да изпращат децата си на учебно заведение. Нито в град Прешево, нито в Буяновац в Сърбия, чието население е над 70 % албанско, има болница. Жителите са принудени да вървят в прилежащия град Враня, където от 700 чиновници няма нито един албанец ", написа Курти.

Той споделя, че при скорошен конкурс за доктор " са кандидатствали 10 души, девет албанци и един сърбин, и последният е бил нает ".

" Това е единствено един от образците за антиалбанска дискриминация ", сподели Курти./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР