Министър-председателят на Косово Албин Курти поздрави гражданите на САЩ за

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти поздрави гражданите на САЩ за
Коментари Харесай

Курти: Ако Сърбия беше демократична държава, нямаше да представлява опасност за региона

Министър-председателят на Косово Албин Курти поздрави жителите на Съединени американски щати за Деня на независимостта, заявявайки наред с други неща, че автократичните ръководещи употребяват войната като средство за персонално възвеличаване и териториална агресия, като уточни, че Русия не е демократична страна заради нашествието в Украйна, и Сърбия, тъй като съставлява " действителна опасност за района ", оповестява

„ Войната в Украйна, която през днешния ден притегля вниманието на света, несъмнено, не е революция. Заплахата за свободното ръководство в този случай не идва от вътрешната страна, а извън. Но също като неблагоразумният опит на американския Юг да се отдели през 1861 година, неоправданото навлизане на Руската федерация в Украйна през 2022 година също има големи последствия за бъдещето на демократичното ръководство.За да разберем тези последствия, би трябвало да погледнем към великия академик, чиято работа Линкълн е чел, немският мъдрец Имануел Кант. Не е чудно, че Кант, човек, който в никакъв случай не е напускал покрайнините на родния си град Кьонигсберг, в този момент именуван Калининград, въпреки всичко е имал надълбоко схващане за интернационалните връзки. В своето основополагащо есе от 1795 година „ Към безконечния мир “ Кант прави известната му теза, че демокрациите не водят война между тях. Тази теза е извънредно добре потвърдена през последните 227 години. Както уточни известният американски мъдрец Джон Ролс, " отсъствието на война сред огромните открити демокрации е толкоз близко, колкото нещо знаем, до елементарна емпирична причинност в връзките сред обществата “, добави още Курти.

„ За разлика от тях отговорността към хората прави демократичните страни като цяло по-малко склонни към война. Ако Русия беше същинска народна власт, евентуално в никакъв случай нямаше да нахлуе в Украйна. И също по този начин, в случай че Сърбия беше същинска народна власт, нямаше да съставлява толкоз сериозна опасност за мир в нашия район. В този смисъл значимите старания на президента Байдън за поощряване на демократичните полезности по света могат да се схващат по едно и също време с напъните за поддържане на мира сред нациите. Въпреки това, тъкмо отвращението към въоръжените спорове в демократичните страни като цяло това кара автократи като Путин и преди него Милошевич да мислят, че офанзивите против по-малко демократични народи ще останат ненаказани. И това ни кара да се чудим: би трябвало ли едно държавно управление безусловно да бъде прекомерно автократично, с цел да поддържа мир със съседите си, или прекомерно демократична, с цел да отбрани себе си и другите демокрации от външна експанзия? “, разяснява Курти.

„ Този ​​4 юли, затова, когато честваме демокрацията, дано си напомним, дружно с Линкълн, че демокрацията не се пази сама, в противен случай, ние, народите на демократичния свят, би трябвало да я пазиме. Нека обещаем да продължим да създадем всичко допустимо, непременно, с цел да подсигуряваме, че украинската народна власт победи над съветската автокрация. И, заставайки зад Украйна и нейните жители, дано потвърдим на целия свят, както на демократите, по този начин и на автократите, нашата непоколебима решителност, че " държавното управление на народа, от народа и за народа, няма да изчезне ", съобщи Курти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР