Министър-председателят на Каталуния Ким Тора заяви днес, че е готов

...
Министър-председателят на Каталуния Ким Тора заяви днес, че е готов
Коментари Харесай

Премиерът на Каталуния обяви готовност да приеме кораба Акуариус

Министър-председателят на Каталуния Ким Тора съобщи през днешния ден, че е подготвен да одобри кораба " Акуариус " на неправителствената организация " Ес О Ес Медитeране " със 141 мигранти на борда в едно от пристанищата на самостоятелната област. Каталунският министър председател изрази позицията си в Туитър, представен от ТАСС.

Тора помоли каталунските пристанища да одобряват " Акуариус " и предложи провинциите Жирона, Барселона и Тарагона като вероятни пристанища за акостиране, предава Българска телеграфна агенция.

Каталунският министър председател подсети, че става дума за пристанища " под ръководството на държавното управление на Каталуния " и акцентира, че " Каталуния постоянно ще бъде земя, която приема ".

В. " Мундо " през вчерашния ден заяви, че управляващите на Испания към този момент не са изразили подготвеност на позволен в пристанищата си " Акуариус ". Нелегалните мигранти бяха избавени на 10 август край крайбрежията на Либия. Мадрид желае да види каква ще е позицията на другите страни.

Готовност за приемане на " Акуариус " оповестиха също управляващите на френския остров Корсика.

Както означи в Туитър интернационалната организация " Лекари без граници ", Италия и Малта отхвърлят да одобряват кораба. По-рано министърът на инфраструктурата и превоза на Италия Данило Тонинели акцентира, че предвижването на " Акуариус " е било координирано от либийската брегова защита в зоната на нейната отговорност ". " Сега корабът се намира в малтийски води и плава под флага на Гибралтар. На този стадий Англия носи отговорност за спасяването на корабокрушенците ", написа той в Туитър.

Не за първи път управляващите на Италия и Малта не разрешават да дебаркира транспортен съд на неправителствена организация с мигранти на борда. През юни тази година Италия отхвърли да одобри " Акуариус ", който превозваше повече от 600 избавени в Средиземно море мигранти. Впоследствие Малта също отхвърли да одобри кораба. По-късно испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че пиренейското кралство е готово да го пусне в пристанищата си и на 17 юни мигрантите от " Акуариус " бяха докарани във Валенсия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР