Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега
Коментари Харесай

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху атакува остро полския си сътрудник Матеуш Моравиецки за изявлението му, че евреи са били измежду причинителите на Холокоста .

По думите на Нетаняху, мненията на Моравиецки по време на Мюнхенската конференция за сигурност са " възмутителни ".

Премиерът на Израел добави, че те показвали " некадърност за схващане на историята ".

Спорът идва седмици, откакто Израел жигосах нов полски закон, който не разрешава Полша да бъде упреквана в съучастничество в нацистките закононарушения .

Законът беше подписан от полския президент Анджей Дуда, само че той също по този начин се обърна към Конституционния съд на Полша, с цел да се произнесе дали нарушава полската конституция.

В Мюнхен Моравиецки отговаряше на въпрос на публицист, който го попита дали някой, който споделя, че е имало поляци, които са взели присъединяване под някаква форма в Холокоста, ще бъде обсъждан като нарушител в Полша според новия закон.

Моравиецки отговори: " Изключително значимо е първо да се разбере, несъмнено, няма да бъде наказуемо, няма да бъде обсъждано като закононарушение да се каже, че има полски причинители и съучастници - както имаше еврейски причинители, както имаше съветски причинители, както имаше украински... освен немски причинители. "

Моравиецки към момента не е дал отговор обществено на рецензиите на Нетаняху.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР