Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обеща да „революционизира“ страната и

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обеща да „революционизира“ страната и ...

Конте обеща все пак да се споразумее с ЕС.Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обеща да „революционизира“ страната и все пак да постигне споразумение с Европейската комисия за бюджета на страната през 2019 година. Това пише изданието Politico, цитирано от "Фокус".

Премиерът изрази увереността си за бюджетната сделка преди Европейския съвет за Brexit в Брюксел, където политиците пристигнаха да подпишат проектодоговора за излизане на Великобритания от Съюза.

„Сигурни сме, че можем да завършим процеса, така че и двете страни да са доволни“, заяви Конте. „През тези пет месеца ние революционизираме страната и ще продължим да го правим“.

Изданието припомня, че Конте е бил в Брюксел в събота, за да обсъди бюджетните планове на Италия, които включват скъпи инициативи, за каквито ги определя про-брюкселската медия, като включването на плосък данък и базов доход за бедните, на вечеря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Politico припомня, че в сряда Комисията е обявила, че Рим трябва да бъде наказан за това, че не изпълнява нарежданията на Брюксел и срещу нея да бъде отворен дисциплинарен процес, който може да доведе до финансови наказания в размер от 0,5% на италианския брутен вътрешен продукт (БВП), което означава грубо около ?9 милиарда, ако бюджетът не бъде променен.

Въпреки търканията, Конте заяви пред журналистите, че „има добра атмосфера“ и „взаимно доверие“ между Италия и Съюза.

Премиерът обаче настоя, че всякакви промени в проектобюджета на страната ще трябва да са в съответствие „с направените от нас обещания“ към избирателите.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg