Министър-председателят на Ирак, Мохамед Шиа Ал Судани, изрази неофициален интерес

...
Министър-председателят на Ирак, Мохамед Шиа Ал Судани, изрази неофициален интерес
Коментари Харесай

Още една държава иска да се присъедини към БРИКС след като забрани долара

Министър-председателят на Ирак, Мохамед Шиа Ал Судани, изрази всекидневен интерес към присъединение към алианса БРИКС.

Това развиване идва след неотдавнашното изказване на Ирак по отношение на възбраната за изтегляне на пари в брой в щатски долари, която би трябвало да бъде въведена от 1 януари 2024 година

Целта на този ход на Централната банка на Ирак е да се ограничи злоупотребата с задгранични парични преводи. Освен това Ирак интензивно се причислява към напъните за дедоларизация дружно с алианса БРИКС.

Малко след оповестяването на възбраната на щатския $ министър-председателят Ал Судани удостовери, че Ирак е подготвен да стане член на БРИКС в очакване на публична покана от страните основателки.

В диалог с локалния канал RT Ал Судани съобщи:

През последните две десетилетия Ирак, който се бори с продължителните наказания, се стреми да съживи стопанската система си. Ето за какво присъединението към БРИКС дава отлична опция за подсилване на вътрешната стопанска система, самостоятелна от зависимостта от щатския $.

Една от главните цели на Ирак е да контролира нестабилните обменни курсове на черния пазар, които въздействат на валутните стойности на щатския $. Мазен Ахмед, общоприет шеф на отдел “ ” в Централната банка на Ирак, уточни, че противозаконните практики на черния пазар са довели до загуби в размер на $10 милиарда.

Той изясни, че почти 50% от целия импорт на пари в щатски долари се употребява нелегално от операторите на черния пазар. Въпреки това Ахмед посочи, че депозитите, направени в щатски долари през 2023 година, могат да бъдат изтеглени през 2024 година След 1 януари 2024 година обаче няма да бъдат позволени никакви други депозити или тегления.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР