Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и голяма част от министрите

...
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и голяма част от министрите
Коментари Харесай

Вече граничим със Северна Македония, приветстват близки до Ципрас

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и огромна част от министрите в ръководения от него кабинет направиха изказвания във връзка снощното съвещание на Народното събрание в Скопие, на което депутатите одобриха конституционните ремонти, готвени след Преспанския контракт сред Гърция и Македония.

Близките до Ципрас политически фигури даже към този момент употребяват името Република Северна Македония - от през днешния ден Гърция към този момент граничи със Северна Македония, написа кореспондентът на БНР в южната ни съседка Катя Пеева.

Към момента опозицията в Гърция не разяснява решението на законодателите в Македония. Погледите са ориентирани към водача на националистическата " Независими гърци " и министър на защитата Панос Каменос, който може всеки миг да разгласи, че ще напусне държавното управление.

Партията на Панос има единствено 7 депутати, само че те са основни за вота в гръцкия парламент. Ако тези народни представители не поддържат съглашението от Преспа, това няма наложително да значи крах на контракта, уреждащ 27-годишния спор за името на някогашната югославска република.

Спрямо изказвания на премиера Ципрас той ще събере нужните 151 гласа за ратификация на контракта, като ще получи поддръжка от самостоятелни депутати.
Почти е несъмнено, че в случай че нещо изключително не се случи, договорът ще мине с болшинство в Народното събрание в Гърция, показва Пеева.

Опозицията в Гърция от дълго време е в контра режим. Те се уповават на социология, съгласно която близо 70% от гърците са срещу името Северна Македония.

Ако партията на Панос напусне кабинета, което ще стане ясно напълно скоро, партията на Ципрас СИРИЗА ще бъде принудена да ръководи като държавно управление на малцинството. Управляващите обаче ще могат да прокарват закони, тъй като " Независими гърци " на Панос кардинално поддържа държавното управление, като изключим Преспанското съглашение.

Възможно е и Ципрас да изиска избор на доверие, само че това е рисков ход, тъй като не може да се планува дали той ще получи нужната поддръжка. Премиерът персонално даде такава поръчка скоро.

Във всички идващите месеци ще бъдат доста сложни и държавното управление на южната ни съседка няма да действа в естествен темп, пояснява Пеева.

Дори и тази рецесия да отшуми бързо, в Гърция през октомври ще се проведат постоянни парламентарни избори. Анализатори обаче са на мнение, че държавно управление на малцинството, в случай че се стигне до там, не би издържало до октомври и в страната ще има предварителни избори.
Въпросът бил дали това ще се случи преди или след изборите за европарламент, които ще се проведат в края на месец май тази година.

Не е ясно и дали всеобщите демонстрации в Гърция против новото име на Македония биха трансформирали позицията на депутатите.
На 20 януари, неделя, в страната още веднъж се провеждат всеобщи митинги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР